Art residency in Greece

В рамките на проекта ECHO II: Traditions in Transition, общо двадесет български и чуждестранни визуални артисти участват и творят на територията на България, Гърция, Северна Македония и Унгария. Проектът има за цел да създаде условия художници, работещи в областта на живописта, скулптурата, графичния дизайн и занаятите, да създадат оригинални произведения на изкуството, вдъхновени от местни традиции. На 12 юли, в Спетцес, Гърция, бе открита изложба в манастира на Св. Николай с домакин и организатор на събитието Inter Alia в присъствието на главния свещеник, арт директора на музейното пространство Леда Папаконстантину  и кураторката Алкиони Дивари.

Мартина Спасовска от Северна Македония, Катерина Карацафери от Гърция, Болаж Контур от Унгария и Деяна Старева от България са четиримата художници-артисти, които живяха в антична вила с фрески и градина с лимонени дървета, споделяха работно място в църквата на Тримата мъченици и редяха изложба в манастира на Св. Николай на острова Спетцес в Гърция.

Българското участие бе преставено от Деяна, която е родена в София през 1989 г. Учи архитектура в DA във Ферара, Италия и в La Cambre – ULB Брюксел, Белгия, където се дипломира през 2015 г. Паралелно с академичните занимания, следва курсове по изкуства като иконография, живопис, комикси и илюстрация. Изследва и експериментира с разнообразни художествени средства като фотография, гравюра, линогравюра, акварел, пастел и дигитален колаж. Участвала е в работилници и проекти в Белгия, Италия, Швеция, България, Германия. От 2017 г. работи като изложбен дизайнер за Atelier Brückner в Щутгарт, Германия.

“Като архитект, дизайнер на изложби и илюстратор се опитвам да създам рамка, в която животът се разгръща в цялата си простота и сложност, със своята памет, контекст и композиционни елементи. Рамката обикновено започва от скица, от простото разбиране на заобикалящата среда. Използвам рисуването като спонтанен и учебен процес, като упражнение за синтез и интерпретация. Рисунките се превръщат в мой архив и визуален дневник на места, хора и събития.” – казва Деяна.

В рамките на арт резиденцията Деяна създаде визулни дневници, включващи растителни видове  и цветя от острова, плоски камъчета от брега на църквата Св. Николай, цветни пейзажи, места и предмети от острова и истории, чути, прочетени, изгледани и разказани по време на резиденцията. 30 допълнителни рисунки са синхронизирани с началната тематика на проекта, Традиции в преход, и изследват антитезата на преходното и непреходното с изображението на морето и околните предмети, истории и хора.

“Визуалните дневници имат за цел да възстановят личната и интимна връзка, създадена с острова. Думите се редуват с изображения, музейни билети, стари пощенски картички, сухи цветя и намерени предмети. Опитват се да предадат индивидуалното възприемане на острова, пренареждайки и преосмисляйки универсално връзката и взаимоотношенията ни със заобикалящите ни среда, места и градове.” – споделя тя.

 

Повече за останалите автори, както и за предстоящите събития по проекта можете да следите на страницата www.echo-ii.eu

 

Проектът се реализира с подкрепата на:

Партньори: