Day of pink t-shirt

Денят на розовата фланелка

Всяка година в последната сряда на февруари отбелязваме международния Ден за борба с училищния тормоз. Тази инициатива започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.

Тогава научих, че двама души могат да измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва Травис Прайс, който през 2007 е бил на 17 години. „Най-накрая някой да застане зад гърба на по-слабото хлапе.

Тази година в инициативата ни #BigPainting ви каним да помислите как трябва да постъпите в ситуации на тормоз? Да помислите  и как можете да се противопоставите на тормоза ВСЕКИ ДЕН.

 

КАК ДА СЕ ВКЛЮЧИТЕ?

АКО СТЕ УЧЕНИК, споделете с вашите съученици, приятели, брат или сестра идеята да носите розова тениска на самия ден 28 февруари.

АКО СТЕ РОДИТЕЛ, можете да сложите розова риза, тениска, вратовръзка или лентичка в знак на солидарност. Поканете и други родители и ваши приятели да направят същото, изпращайки децата си до училището в сряда, 27 февруари.

АКО СТЕ УЧИТЕЛ, можете да намерите време и място за ваша собствена инициатива, чрез която да изразите съпричастност и да се включите в кампанията. Предлагаме ви няколко идеи за групово занимание, която всеки учител може да проведе с класа си, за да отбележи и осмисли Деня.

 

Диму, които нараняват: 

Раздайте самозалепващи лисчета и химикални на всеки ученик.

Помолете всеки да напише на лисчета обидни, груби коментари или прякори, които е чувал по адрес на друг човек (без да посочва имената).

Опънете въже в стаята или с хартиено тиксо маркирайте на пода линия, като маркират следните точки:

  • Закчака/шега
  • Унизителна шега
  • Болезнена обида
• Помолете учениците да залепят бележките по въжето, подбирайки най-подходящото според тях място. Помолете ги да не разговарят и да не коментират съдържанието на листчетата помежду си.
• Поканете всички да се разгледате какво се е получило. Обикновено има повтарящи се думи, разположени на различни места от оста на въженцето. 

ДУМИ, КОИТО НАРАНЯВАТ – подходящ за деца от 7 до 14 години

МИТОВЕ И РЕАЛНОСТ ЗА ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ – подходящ за деца от 10 до 18 години

По желание качете снимки и споделете как протича Деня във вашето училище на фейсбук събитието Ден на розовата фланелка 2019, за да усетим заедно силата на съпричастността и взаимната подкрепа. Уточняваме, че не очакваме да се споделят личните неща, които децата са обсъждали с мъжете.

  • Споделяйте групови снимки и избягвайте да качвате индивидуални снимки*.
  • Грижете се снимките да не накърняват чувствата на други хора.
  • Не снимайте хора в ситуация, която е уронваща достойнството им и може да ги представи в лоша светлина.
  • Не снимайте хора, ако са емоционално разстроени – сърдити са, викат или плачат.

*Снимките, на които има деца, трябва да имат съгласието на родителите/настойниците на децата. Изключение правят снимки, представящи масово мероприятие – публика на футболен мач, състезание с множество участници, публика на концерт и т.н.

Предлагаме ви да допълните снимките, които качвате, със следната информация:

Къде – в кой град, конкретно място – кое училище, детска градина, площад, местност или др.

Кой – може да не изписвате подробно имената на хората от снимката, но отбележете от кое училище/ детска градина. Кой клас или група са децата. Кои са възрастните, ако има такива на снимката – класните ръководители, родители, други. Може да напишете приблизително броя на участниците в инициативата.

Какво – по какъв начин отбелязвате Деня на розовата фланелка, с каква конкретна дейност?

Как – разкажете за атмосферата, в която е протекло събитието, възникнали ли са идеи, има ли препоръки. Опишете с няколко думи отзивите за инициативата от участниците.