Exhibition ECHO Academies Smolyan

С голямо удоволствие ви каним на изложба на проекти от модни дизайнери от няколко европейски държави, вдъхновени от красотата на родопската носия:  26 Октомври (четвъртък), 17:00 ч. в Художествената галерия в гр.Смолян.

След период на проучвания, срещи с местни майстори и пазители на културното наследство, участниците в проект „ECHO Academiе“ представят скици на свои колекции. Три от тях ще бъдат финансирани, за да бъдат произведени и реализирани на пазара.

Родопите са известни с богатото си културно наследство, което се отразява и в начина, по който създават облеклото. Тези райони са източник на вълна и вълнени продукти от много години. Естествената вълна е събрана от местни стада и след това ръчно обработена и боядисана с помощта на растения и други естествени материали.
Една от основните ценности на родопската традиция в облеклото е устойчивостта. Този метод на производство не само пести ресурси, но и намалява вредното въздействие върху околната среда. Боядисването с естествени продукти като индиго, корен от мащерка и лавандула създава уникални цветове и текстури, които се различават от стандартните синтетични бои, използвани в днешната мода.
Освен устойчивост и уникален дизайн, традицията на родопското облекло носи и значителна културна стойност. Така хората от региона се свързват със своето наследство и го предават на следващите поколения. Тези ръчно изработени облекла не са просто модни аксесоари, те са истории и идентичности, които се носят с гордост.
В света на бързата мода, където производството е подчинено на комерсиалните интереси и потреблението се насърчава на всяка цена, родопската традиция и използването на естествени продукти за боядисване на вълната е важна тема. Те ни напомнят да се върнем към по-устойчиви и ценни начини на производство и потребление, където красотата и стойността се намират във времето, усилията и природните ресурси, които инвестираме в нещата, които носим и употребяваме.

ECHO Academiе се реализира от Фондация Open Space, с финансовата подкрепа на програма „Творческа Европа“ на ЕС и Национален Фонд Култура.

В партньорство с:
InterAlia – Гърция
SFERA International – Северна Македония
Pro Progressione – Унгария
Cumediae, Culture & Media Agency Europe – Белгия
ECHO Academies