Final exhibition of ECHO project (European Cultural Heritage On Stage)

От 4 до 7 април малкото българско градче Велики Преслав бе оживено по своебразен начин. Изложби, инсталации и пърформанси на артисти от различни страни проблематизираха войните, трагедиите, траура и травматичните събития в историята на региона. За представянето им бе избран полуразрушен бивш хотел от социалистическата ера, знаков за живота на местните хора

Хотелът е построен с общите усилия на местните хора, с доброволния им труд. А години след това в сградата са се провеждали и важните в живота им събития: абитуриенски балове, сватби, юбилей.

Събитията в гр.Велики Преслав са предшествани от едномесечни резиденции в Македония и Сърбия и работа с младежи от няколко български училища (разказвахме ви за тях в предишните ни репортажи), освен това: заснемане и монтаж на документален филм, и специална покана към фотографи от България и селекция на снимки за изложбата.

Целта на екипа бе да се провокират хората в нарочна среща с миналото. Да се постави във фокуса на вниманието разрухата и скръбта след конфликти и унищожителни събития. В опит да се надмогне мъката, да се говори за тези събития, но и с апел „ДА НЕ СЕ ПОВТАРЯ НИКОГА ПОВЕЧЕ“.

Срещата на артистите след резиденциите им в Македония и Сърбия отново отвори рани и мрачни спомени. Интересен бе прочита на екипа от Caravan project Greece, заснел документалния филм „Черна вена“, в който авторите са асоциирали река Дунав с вена, носеща черни спомени от миналото. Миналото, от периода на следвоенните години, така и опустошенията в природата, здравето и поминъка на хората от безотговорното химическо производство в недалечните години на соца.

Среща с авторите на филма “Черна вена”: Stratis Vogiatzis, Yorgos Samantas (Greece) 

 

В проекта се включиха и ученици от Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн във Варна и Професионалната гимназия по приложни изкуства в  Смолян. Младите дизайнери опитаха според силите си да интерпретират темата за траура, която е обща за целия проект, чрез разработване на модели на дрехите за траур. Срещата им с артистите, разговорите с връстниците им от друго училище, вероятно ще послужи за нови проекти и колекции.

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 6 април бе организарано специално събитие с фокус към тяхната работа, а ние ще следим тяхното развитие във времето, както и на артистите: Мартина Лапика и Иванка Любомирова Ставрева от България, Depy Antoniou и Aristaios Tsousis от Гърция, Ljubica Meshkova – Solak и Kiril Konstantin от Македония, Snezana Petkovic и Bojan Josic от Сърбия, Stratis Vogiatzis и Yorgos Samantas

 

Aвторите на церемонията на откриването

 

Местната публика бе изненадана от участието в изложбата и на двама фотографи: Стоян Николов от Шумен и Иван Григоров, и техните кадри от т.нар. „Голямата екскурзия“ или изселването на българските мохамедани в Турция. Тази година се навършват 30 години от този драматичен за не малко българи епизод в историята. Изтупани от прахта бяха спомени и с тъга се примпомняха изгубени приятелства. Стоян Николов (фотограф, документирал събитията в региона) разказа как му се е налагало да се крие докато снима паниката и заминаването на тези хора.

  

 Фотографиите на Стоян Николов  и Иван Григоров – част от изложбата

 

Интересът на местните хора бе огромен. Носталгията и любопитството към преобразяването на хотела измъкна голяма част от тях от апатията им и ги предизвика да говорят, да си спомнят, да извадят таената мъка. Посетители на изложбата имаше от 9 ч. сутринта до 8 ч. вечерта, дошли на спокойствие да разгледат картините и инсталациите. Както кметът на града – г-н Александър Горчев отбеляза на откриването: „Явно хората имат нужда от изкусто, и искат то да е близо до тях, а не в лъскавите и леко претенциозни галерии“.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Произведенията на авторите могат да бъдат видени на сайта ни

А специален спомен за посетителите бяха подготвили организаторите – оригинален настолен календар, който след употребата му се превръща в картички. За да могат посланията да бъдат изпратени до повече хора. Ако имате желание да се включите и разпространите посланието им: „Да не се повтаря никога повече“ – поръчайте календара и после разпратете картичките до ваши приятели.

      

Да се обсъжда тъмното минало не е лесно. Да го правиш с хора, които носят следи от насилия и неизлечимо варварство, е още по-трудно. И въпреки това ние успяхме да се усмихнем и да поставим началото на нов диалог. Пожелаваме си той да е дълъг и плодотворен – сподели Бойка Бонева – от координираща екип от Гърция.

Бойка Бонева – от Inter Alia, Greece с една от худовничките: Иванка Ставрева (България)

 

Проектът се финансира от програма „Creative Europe” на ЕС, Национален фонд Култура, с подкрепата и домакинството на Община Велики Преслав, Археологически музей Велики Преслав и Пенсионен фонд „Съгласие“.

В партньорство на: Inter Alia (Гърция), Sfera (Македония), Vojvodina Civic Centre (Сърбия) и Фондация „Опън Спейс“ (България)

Координатор за България: Open Space Foundation  http://openspacebg.com/echo/

Снимки: Стоян Николов и Hunt on Photos Studio гр.Велики Преслав