Pirin kadın elbisesi,  bir gömlek (koshulya), bir üst kat olarak bir sara, bir kırmızı veya çizgili yün kemer, dokuma çiçek motifleri, mücevher, başörtüsü, kalın çorap, tsarvuli ile dar uzun bir önlükten oluşur.

Erkek elbisesi,  beyaz, hafif ve dar, beyaz gömlek, dar beyaz yün pantolonlar, jamadan (kısa yünlü yelek), kırmızı yünlü kemer, çorap, tzarvuli ve siyah kaptan oluşur.

Koshulya kadın giyiminin ana parçasıdır. Doğrudan vücudun üzerine giyilir. Yaygın inanca göre, gömlek kızı ya da gelini temsil eder. Kızın iki katıdır ve birkaç uygulamada onun yerini alabilir. Gömlek, iyileşme pratiklerini düzenlemektedir. Gömlek hasta bir çocuğu tedavi etmek için kullanılır. Gelin için düğün töreninde ve ayrıca oğlan için özel bir düğün gömleği hazırlanır ve ölüler onunla birlikte gömülür. Akşam gömlekler çekilir ve geline başka bir gömlek giydirilir. “Onur” gömlek üzerine düştüğünde, bir elek içine koyulur ve bilekleri ve elmaları ile kaplı olan düğün misafirlerine götürülür. Sepeti onurla gören herkes para verir.

Gömlek, ana düğün konukları için ana ve en pahalı armağandır . Kayınvalidesi ve sağdıç koshulya’yı bağışlar. Hediye gömlekleri bitmemiş ve beyaz yapılır ve kız gerektiğince büyük bir sayıda hazırlar.

Gömlek ve erkek arasındaki kimlik, tişörtün kötü niyetli büyüler için kullanıldığını , dolayısıyla başka insanlara verilmediğini belirler.

Üstündeki afiş adamı koruma amacına sahiptir. Sosyal aidiyetin bir göstergesidir. Nakış, kızın elbisesinin hazırlanmasını tamamlar. Onun düğün gömleğini yaptığında, kız kocası için hazırdır.

Süslemenin kendine özgü bir özelliği vardır. Bu, kadınları farklı köylerden ayıran özelliklerden biridir.
En yaygın olarak, nakış, eteğin ucunda, kovanın ucunda, kovanın etrafında ve yakanın üzerinde, yani giysinin açık kısımlarında , kapalı dairenin üzerinde yer alır . Giysinin kenarlarını kapatmak, insan dünyasını çevreleyen dünyadan “çevreler”. Süslemenin kendisi her zaman kabartmalı bir kenar ile vurgulanır.