С голямо удоволствието ти представяме първото издание на „Лаборатория „Мръдни си пръста“, която реализираме в гр.Петрич в партньорство с Община Петрич и Младежки дом гр.Петрич.

Живеем в период, в който човешкия ни отпечатък е вече притеснителен. Ефектите от нашата дейност, у дома, на улицата и е разлчини бизнес практики трябва да се преосмислят. “Мръдни си пръста” е програма, в която правим НЕЩАТА, но и търсим все повече хора да се активизират. Създаваме Лабораторията, за да търсим отговори на въпроси като:

  • Как да противодействаме на промяната в климата?
  • Как да намалим въглеродния си отпечатък?
  • Какво е това кръговата икономика и как тя да заработи истински?
  • Как ефективно да управляваме отпадъците си в посока „нулеви отпадъци”?.

Заедно с артисти, творци, спортисти, учени и доброволци сме подготвили няколко интересни събития, в които можеш да се включиш, като на 24 и 25 ноември ще направим сериозни приготовления с 2 клуба в града: артистите и нашите помощници – шивачите:

24 и 25 Ноември

11:00 – 17:00 

подходящ за: 13+

В театралния клуб ще правим маски по техниката Папие-маше*. 

Един чудесен начин не само да се забавляваш в свободното време, но и да направиш красива украса: маска за бала, или фигурка, с която да декорираш дома си. А материалите, които са ти нужни за работа са хартия (добре е вече използвана: вестници, списания, и после боя, мъниста, парчета плат…. с които да декорираш).

*Папиемаше (на френски: Papier-mâché, буквално сдъвкана хартия със значение на смачкана хартия поради начина, по който изглежда) е техника, която позволява с леснодостъпни и евтини материали да се изработят различни предмети. Техниката е следната – взима се предмет, на който ще се прави копие и започват да се лепят върху него малки парчета хартия (обикновено вестник). За лепило може да служи брашно, нишесте или тапетно лепило. Лепи се, докато се покрие целият предмет и се внимава покритието да е гладко и равномерно. Оставя се да изсъхне, след което се втвърдява и разрязва на две. Отвътре се вади предметът и двете части се залепват отново. Така полученото копие на предмета може да се боядиса, оцвети и декорира.  (източник: Уикипедия)

*КЪДЕ:   Историческия музей Петрич

25 Ноември

9:30 – 17:00 

подходящ за: 15+

Ателие „Втори живот на дрехите

Редизайн на дрехи и рекламни винили. Събрахме доста дрехи, в акциите ни в началото на октомври. Сега с ученици от СУ “Антон Попов” гр.Петрич ще направим редизайн на дрехите като ги преобразим в нещо модернистично. С малко намеса, декорации, рисуване – ще вдъхнем нов живот на старите дрехи.

А от събраните рекламни винили, които също са изиграли своята роля, ще направим аксесоари: чанти, несесери, портмонета……

*КЪДЕ:   в  СУ “Антон Попов” гр.Петрич

 

Щe завършим с модно ревю във вечерното ни шоу пред/в Историческия музей. Ела да видиш!

26 Ноември

МОДУЛ 1 „ТВОЕТО ВЪОБРАЖЕНИЕ“

10:00 – 13:30

подходящо за: 12+

Ателие „Рисуваме нашия Мурал

Ще рисуваме върху плат с размери: 10 х 1,2 м. Така ще направим една дълга рисунка в Петрич, която после ще представим в парка.

Темата: “Младите и околната среда”

 

*КЪДЕ:  пред Историческия музей Петрич

10:00 – 13:30

подходящо за: 14+

Ателие „Направено от хартия“

Ще можеш да си изработиш личен органайзер с ръчно нарисувана корица от теб самия.

А нашата доброволка Buse от Турция ще ти покаже и как да си правиш хартия у дома, като рециклираш вече изписани тетрадки, вестници и списания.

 

*КЪДЕ:  Спортната зала в парка на Историческия музей

10:00 – 13:30

подходящо за: 12+

Ателие „Жива гора“

Ще се рисува върху хартиени тубуси, които после ще изградят арт-инсталацията ни „Жива гора“, която ще подарим на училището с най-много участници в събитията през деня.  Грабвай приятелите си и идвай да рисувате. После ще имате интересна украса във вашето училище.

 

*КЪДЕ:  Спортната зала в парка на Историческия музей

10:00 – 13:30

подходящо за: 16+

Ателие “Collector’s Cabinetнаправено в Петрич” 

В ателието ще можеш да участваш като рисуваш върху чекмедже или просто да наблюдаваш как се създава съвременното изкуство.

Гостува ни прекрасния творец Николай Маринов – скултура. В работите си използва основно естествени материали, като камък, метал, дърво. Експериментира с различни по вид и структура материали и техники, изследва тяхното взаимодействие и търси правилното изразяване и равновесие. Вдъхновява се от природата, нейното съвършенство, завършеност и баланс. В работата си постигна прекрасна хармония между съставните елементи и предава по уникален начин енергията, която те имат.

Ники ще участва и в Модул 3: „СРЕЩНИ СЕ С ИДЕИТЕ“” където ще представи своя интересен проект: Collector’s Cabinet, който събира на едно място български автори, рисувайки върху една на вид нетрадиционна за това изкуство повърхност – чекмеждето във всичките му измерения (чело, страници, дъно).

 

*КЪДЕ:  Спортната зала в парка на Историческия музей

МОДУЛ 2: „РАЗДВИЖИ СЕ МАЛКО“

14:00 – 15:00

подходящо за: 10+

Велотур „Мръдни си пръста, Петрич“

Каним те на обиколка с кауза: ще трябва да обиколиш няколко еко-обекта.
Ела да провериш колко добре познаваш региона?

Начало: 13:00  |  14:00 ч.
Стартова точка: паркинга в парка на Историческия музей.
На място ще получиш карта с обектите, които трябва да обиколиш.
Направи си селфи на всеки от тях, за да докажеш че си ги посетил всичките.

Първите трима ще получат една от нашите награди:
– ваучер за вечеря;
– тениска “Мръдни си пръста”;
– бутилка за вода.

Ще бъде ден за движение, игра и научаване на нещо ново: града с неговите еко-обекти.

10:30 – 14:30

подходящо за: 13+

Treasure Hunt „Мръдни малко“

Пешеходна обиколка за намиране на 7 обекта в града.

Награда за най-много извървяни  стъпки за деня.

Ела да провериш колко добре познаваш региона?

Начало: 10:30 ч.
Стартова точка: паркинга в парка на Историческия музей.
На място ще получиш карта с обектите, които трябва да обиколиш.
Направи си селфи на всеки от тях, за да докажеш че си ги посетил всичките. В тази игра обаче целта не е да си първи. Този път ще гледаме колко крачки си извървял от 10:30 до 14:30 ч.

Първите трима ще получат награди:
– ваучер за вечеря;
– тениска “Мръдни си пръста”;
– бутилка за вода.

За да е по-забавно – си вземи компания!

13:00 – 14:00

Подходящ за: 13+

Билярд демонстрация

Освен спокойствие, концентрация, уравновесеност и сериозно развитие на пространственото мислене, билярда помага и за поддържане на зрението ни във форма. Да, правилно си разбрал: зрението.
И понеже в днешния ден говорим за хармония със света около нас, нека да започнем с развитие на такава у себе си.
В BO&BO ще гледаме демонстративен мач, като състезателите ще ни споделят няколко тайни за правилна стойка, похват на щеката, правилно прицелване на бялата топка, така, че движението по нейната треактория да осъществи точен и правилен удар и съответно вкарана топка в джоба. Развитието на пространственото мислене помага именно за да се прецени и къде ще се позиционира бяла топка след точен удар, така че да се помисли и за успешен по-следващ ход в играта.
Математика, физика, координация и концентрация за събрани в играта билярд.

Едно от предимствата на този спорт е, че за него няма ограничение във възрастта.

 

*КЪДЕ: в Bo&Bo club

14:00 – 14:45

подходящо за: 13+

Джудо демонстрации

Нелсън Мандела е казал: „Винаги изглежда невъзможно, докато не бъде направено.“. Ще започнем с една демонстрация на базови за този спорт принципи: да използваш инерцията и посоката на човека срещу теб. Да търсиш хармония, да постигаш баланс, но преди всичко да започнеш от самия себе си. Това ще ти помогне да бъдеш по-осъзнат и към всичко заобикалящо те.

Поканили сме Lasse Schriever, който е само на 19 години и вече за втори път носител на титлата: Националния шампион на Германия по джудо, с който после можеш да разговаряш за философията на този спорт

 

*КЪДЕ: в Спортната зала в парка на Историческия музей

МОДУЛ 3: „СРЕЩНИ СЕ С ИДЕИТЕ“

9:30 – 13:30

подходящо за: 18+

Семинар “Кръговата икономика или да започнем с дигитално предприемачество за начинаещи”

В този семинар ще научите как идеята ви може да стане реален бизнес: Устойчив, печеливш и адаптиран към вас.

Ще научиш основите за създаване и мащабиране на дигитален бизнес. Ще научиш как да ръководиш дигиталната си кариера или да дигитализираш традиционния си бизнес, за да се възползваш максимално от него. Ще научиш за StartUps, Web 3.0 и маркетинг. Знания, които са лесни за научаване и лесни за прилагане. По същество ти предлагаме кратък курс за смесване на Canvas Model bussines с личностно развитие и актуализация на текущите технологии.

Водещ е Tyler Valencia (Колумбия).

*На английски език.

Местата са ограничени, и затова побързай да се регистрираш на: info@openspacebg.com

Първите записали се са с предимство. А на финала ще получиш Сертификат за участие.

*КЪДЕ:   Историческия музей Петрич

15:30 – 18:30

подходящо за: 16+

“На фокус” – няколко презентатори споделят идеи, които вече са в практиката:

1/. Ани Василева и “Какво оставяш след себе си?” ще разберем повече за преработката на битовите ни отпадъци и компостирането като решение. Ани работи в уникалната за България фабрика за преработка на отпадъци, и ще ни разкаже кои от гениалните инжинерни изобретения вече се въведени в страната ни.

2/. Венцеслав Петков – “Синантропни видове – любопитни факти, вярвания и опазване”. Венцеслав Петков е уредник/зоолог в Екомузей с Аквариум – Русе, към Регионален исторически музей – Русе, и ще ни провокира и обърне представите ни за невестулката, змийте и много други митове за животинския свят и защо да го обичаме.

3/. Оги Попов и „Трите К“ – за Климатиците, Климатичните промени и Kръговата икономика. Оги работи над 20 години с различни джаджи като автоматизира какви ли не системи, вкл. тези които отговарят за топлото, студеното или просто да доставят свеж въздух в сградите.

4/. Tyler Valencia (Колумбия) и „Стойността на това, което ни заобикаля“: Продуктов мениджър и абсолютно погълнат от темата за кръговата икономика, ще ни представи как да приложим тази концепция в ежедневието си и как да защитим финансите си с нея.

5/. Силвия Георгиева, един млад човек разказва  “Какво направихме в нашите училища в Мадан?”

6/. André Bernard Coly  (Сенегал) – за биоземеделието, а още по-интересното е че можете да го питате как в Сенегал работят по тази тема. В момента е в Люксембург, но ще се включи на живо благодарение на ZOOM платформата.

7/. Николай Маринов – скуптура, представя своя интересен проект: Collector’s Cabinet, който събира на едно място български автори, рисувайки върху една на вид нетрадиционна за това изкуство повърхност – чекмеждето във всичките му измерения.

 

Двама от гостите ни ще говорят на английски език. Не се плаши! Ще има симултанен превод. Само си носи слушалките за телефона. На място ще ти кажем как съвременните технологии помагат да общуваш и търсиш идеи без граници.

*КЪДЕ:   Историческия музей Петрич

целия ден

 подходящо за: 14+

Изложба “Природа в риск”

Регионален исторически музей-Русе гостува с Интерактивна образователна изложба в подкрепа на Световната конвенция за международна търговия с редки и застрашени видове растения и животни.

*КЪДЕ:  Изложбата е разположена в Историческия музей гр.Петрич, етаж 2.

19:00 – 20:00

подходящо за: 13+

Модно ревю

на дрехите от ателието за редизайн и аксесоари от рекламни винили

*КЪДЕ:   Историческия музей Петрич

15:00 – 20:00

подходящо за: 14+

Word coffee

Генератор на идеи по различни проблеми, свързани с екология, климатични промени, опазване на водите, въздуха, горите …..

Можеш да споделиш своя идея по важните за всики нас и нашето бъдеще проблеми като: климатичните промени, карбоновия отпечатък, опазване на въздуха, водата, почвата и горите, запазване на биоразнообразието, въвеждане на кръговата икономика и преминаване към нулеви отпадъци.

Търси нашите доброволци (ще ги познаеш по жълтите суитчъри) и запиши своите идеи. Ние обещаваме да направим така че те да бъдат чути от повече хора.

А от тази седмица отваряме и фонд за набиране на средства за реализиране на младежки зелени идеи в гр.Петрич. Следи страницата ни и виж как да участваш. Всички ние трябва да действаме СЕГА !  МРЪДНИ СИ ПРЪСТА!  СЕГА!

*КЪДЕ:   Историческия музей Петрич

Проектът „Лаборатория „Мръдни си пръста“ се изпълнява от Фондация ОПЪН СПЕЙС по програма „Младежи за околна среда“ на Министерство на околната среда и водите чрез възлагане от РИОСВ Благоевград.

С подкрепата на доброволци, по програма “Европейски корпус за солидарност” на ЕС.

Партньори:

свали плаката