Зона за велосипеди” е проект, по който работим заедно с младите хора от гр.Велики Преслав.

2022 г. видяхме много младежи да карат своите велосипеди из града, и да търсят предизвикателства на стълбите пред Читалището, по стръмните улици, но най-вече в среда, в която има много други участници в движението (коли или пешеходци). Започнахме разговори, включително с кмета на града за възможно място, на което да оформим терен с предизвикателства и безопасно развитие на двигателната култура и умения.

Започнахме и кампания за набиране на средства.

Големия пробив обаче се случи през лятото на 2023 г. когато Janneke de Jonker – доброволка от Нидерландия се срещна с младежите в града и разпали още повече искрата. В следващите 5 месеца нямате представа колко упорито работи тя, за да намери човек, който да ни консултира и научи как да направим безопасно, но и интересно трасе.

И ето ни в средата на м.Април 2024 г. с група доброволци по програма “Европейски Корпус за солидарност” сме вече в гр.Велики Преслав готови да започнем работа.

Първата ни стъпка бе да посетим училищата в града и да представим доброволците. Това бе своеобразна покана към местните младежи и деца в свободното си време да търсят и общуват с доброволците.

Направихме мини фестивал, в който акцента бе да съберем идеи и виждания за терена: как да изглежда, какви препятствия да има, колко сложен да е. Естествено имаше и много състезателни игри, музика, както и упражнявахме да говорим на английски, турски, френски и италиански.

Събирайки идеите, направихме първия дизайн на Зоната за велосипеди. Терена имаше две места с естествена денивелация, което нашия екип реши да ползва като предимство.

И на 30 април работата на терена започна. Маркирахме там, където искахме да минават пътеките. Наехме багер, който да махне 10 см от пръстта по пътеките, докарахме си пръст за насипите и в следващите 3 седмици работихме по оформяне на виражите, рампите, местата за отводняване. Надпреварвахме се с дъжда и във всеки момент, в който прогнозите ни обещаваха че няма да вали, бяхме на терена.

Равносметката до момента:

  • писта, която е 530 м затворена крива;
  • участваха над 30 младежи от града;
  • над 1200 часа доброволен труд;
  • със събраните средства от кампанията за продажба на тениски (910 лв.) платихме багера и доставката на 30 м3 пръст на терена.

Предстои ни церемония по откриване на Зоната за велосипеди – 21 май от 17:30 ч. Ще е вълнуващо! Ще сме заедно всички, които помагаха през последните дни!

Вече работим и по 3D картата на терена.

 

Очаквайте снимки и видео от събитията!

 

Проекта се реализира с подкрепата на:

  • всички, които дариха средства за терена;
  • младежите, които работиха;
  • доброволци от Нидерландия, България, Белгия, Германия, Египет, Италия, Мароко, Турция, Франция по програма “Европейски корпус за солидарност”
  • Община Велики Преслав;
  • ФК Златен век 2020