С голямо удоволствие споделяме с вас първите експонати на живия съвременен музей, с експонати създадени в рамките на програмата ни “Мозайката – не само история”:

1/ Мозайка от хартия, произведена от малките “големи” хора на Велики Преслав

Първата мозайка, произведена от сръчните ръце на малките “големи” хора във Велики Преслав е вече факт.

Мозайката е направена от хартия, като е използвана техниката квилинг. Идеята е на доброволката ни от Грузия – Тамар Кокхрейдзе, правена повече от 3 седмици с помощта на 7 деца от града.

Комплименти за труда и прекрасната работа, деца!

2/ “Масата” – смесена техника: керамика, стъкло и камъчета

3/ “И ний сме дали …” – изработка: керамика

4/ “Шевица” – изработка: стъкло

“ШЕВИЦАТА – везбата не е била само орнамент за украсяване на дрехата, а и „магия”, често в шевиците са се използват древни „магически” знаци.
Един от орнаментите, който често откриваме в българските шевици е “Дървото на живота” – знак за дългия исторически път, извървян от древния ни народ. Обикновено са го везали с тъмно червено – символизиращ извечното стремление на народа към свобода, която му е позволила да съхрани своите традиции и самобитност, и жълто /златно/ – представлява Слънцето, даряващо живот на всички на Земята.
ДЪРВОТО НА ЖИВОТА. – известно още като Космическо. Със своята изправеност и насоченост нагоре то принадлежи към символите на вертикалността. Дървото олицетворява цикличния характер на Космическата еволюция – живот, смърт и възпроизвеждане в образността на раззеленяването и окапването на листата всяка година. В корените на дървото живеят дребни подземни животинки, в клоните и над короната се подслоняват и летят птици – по този начин Дървото свързва земния и небесния свят. Нещо повече, то обединява в себе си всички елементи – корените му са дълбоко в земята, водата го подхранва, като циркулира със соковете му, въздухът подхранва листата му, с метал го сечем за да може с дървото да разпалим огънят.
Дървото е един от най-разпространените растителни символи на организираното космическо пространство. То въплащава идеята за триделното разпределение на света във вертикален план. Короната олицетворява небосвода с неговите реални и свръхестествени обитатели. Стволът разделя Небето от Земята и съответства на средния, земния, човешкия свят. Корените символизират долния, подземния свят. То може да се интерпретира като път към света на небесните богове или подземните зли сили.
ПРЕСТИЛКАТА: тя маркира детеродната част на женското тяло и затова е един от най-важните знаци на женския костюм. Основният орнамент – ромбът, е от старинните символи в изобразителното изкуство на човечеството и е символ на земното и женското плодородие и на Богинята майка. Още през неолита и енеолита ромбовидни орнаменти се срещат върху долната част на тялото отпред и встрани на глинени фигурки от тези епохи.”
Изследване за функцията и символичното значение на червената престилка с ромбовидни фигури, която се запасва отпред върху тялото

Шевицата, която направихме символизира Богинята-майка превъплатена в Дървото на живота. Двата символа са слети в едно: за защита и молитва, повтаряемостта на елементите е със значението на молитва. Молитва за мир и благоденствие.
РАСЛО ДЪРВО СТОЛОВАТО
Дърво столовато
Расло дърво столовато, столовато, грановато: гранки му съ до небеси, а корени сура земя; гранки му съ мили снахи, а корени синовете, а връшките мили внуци.
народнa песен

5/ “Букви” – изработка: дърво

Проектът се реализира по ПРОГРАМА „ЖИВО НАСЛЕДСТВО” на ФОНДАЦИЯ РАБОТИЛНИЦА ЗА ГРАЖДАНСКИ ИНИЦИАТИВИ с финансовата подкрепа на Фондация “АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ“.

 

Медийни партньори:

Мозайка от хартия

Масата: керамика, стъкло, камъчета

Керамика

Шевицата

Букви от дърво