Pirin-dräkten består av en skjorta (koshulya, a sara som ytterkappa, ett rött eller randigt yllebälte, ett smalt långt förkläde med vävda blommotiv, smycken, huvudduk, tjocka strumpor, tsarvuli (handgjorda traditionella skor av skinn).
Den manliga kostymen är vit, lättviktad och åtsittande och består av en vit skjorta, åtsittande vita ullbyxor, jamadan (en kort ullväst), ett rött yllebälte, strumpor, tsarvuli och en svart keps.
Koshulya är den viktigaste delen bland kvinnokläder. Den bärs direkt närmast huden. Enligt allmänna uppfattning representerar skjortan flickan eller bruden själv. Det är flickans alter ego och kan ersätta henne i olika sammanhang. Skjortan används för att behandla sjuka barn. En speciell bröllopsskjorta är förberedd för bruden i bröllopsceremonin, liksom för brudgummen, och som man begravs med när man dör. Skjortan tas av på kvällen och bruden är klär på sig en annan skjorta. När “heder” (blod från mödomshinnan) faller på skjortan sätter de den i en såll och tar den till bröllopsgästerna som är täckta med blombuketter och äpplen. Den som ser korgen med heder lägger pengar.
Skjortan är den viktigaste och dyraste presenten till huvudgästerna på bröllopet. Svärmor och bestman/marskalk donerar koshulya. Presenten är halvfärdiga och vita, och flickan förbereder ett tillräckligt stort antal av dem. Identitety mellan skjortan och man bestämmer att skjortan används för skadliga förtrollning, så den ges inte till andra människor.
Tygbit med en symbol på den har till syfte att bevaka mannen. Det är ett tecken på social tillhörighet. Broderiet fullbordar förberedelsen av tjejens klänning. När hon väl gjort sin bröllopsskjorta, är tjejen redo för sin man. Prydnaden har sin egen säregenhet. Detta är en av de särdrag som skiljer kvinnor från olika byar.
Broderiet ligger oftast på den slutna cirkeln av kjolarna, i ärmslut, runt bysten och på kragen, dvs på plaggens synliga delar. Att stänga kanterna på plagget, “omger” det mänskliga utrymmet från omvärlden. Prydnaden i sig markeras alltid med en präglad bård.