Николай Маринов за арт-резиденцията в Северна Македония по проекта ECHO 2

Снимки: Николай Маринов

Проектът ECHO II: Traditions in Transition ми даде възможност да видя част от Северна Македония и нейните особености, като природа, традиции и ежедневие, в една по-ясна картина. Живописната природа, традициите, с които ме запознаха, топлите и дружелюбни хора, които ни посрещаха, ме вдъхновиха да създам моите работи в синхрон със случващото се около мен. Като автор аз винаги съм се водил от простите, семпли методи и способи за изразяване, но силно въздействащи като завършена композиция. Работите ми по време на проекта бяха повлияни от чистото и живописно място, в което бяха създадени. Исках максимално добре да се впишат в обстановката, без да се натрапват, но в същото време да въздействат и да предават на публиката смисъла, който вложих. Чрез природните закони (тегло, земно претегляне и енергия) аз „заигравам“ публиката и се опитвам да й покажа замисъла, която съм вложил при създаването на инсталацията.

Снимка: Николай Маринов

Проектът ECHO II: Traditions in Transition обръща не малко внимание на запознаването на артистите с особеностите на региона и традициите на мястото. Така и в нашата програма беше включена серия от обиколки на ключови места за региона. Иска ми се да кажа кое най-много ме е впечатлило, но за да бъда честен ще кажа, че всеки ден от тези обиколки за мен бяха едно страхотно преживяване и срещата с толкова усмихнати, гостоприемни и работливи хора, беше много зареждащо. Посетихме не малко свети места. Характерно за Северна Македония е, че има много запазени църкви и манастири със запазени икони и иконостаси. Запознахме се с месните хора и традиции, които ни посрещаха с искрена усмивка и ни споделяха „даровете си“. Взаимодействието с другите артисти от резиденцията беше много ползотворно – обменяхме преживявания и впечатление и взаимно си създавахме една сплотена общност.

Снимки: Николай Маринов

Цялото преживяване по време на този проект беше много силно и освен работите, които създадох по време на престоят ми в Северна Македония, ми даде идеи за бъдещи мои работи и ме разви като артист.