Стажантите ни: Марсида Бермука

марсидаМарсида е родена в Албания, а последните 15 години от живота си прекарва в Италия, заедно със семейството си. При нас тя се потопи в уеб-света на Open Space, като зареждаше със съдържание и цвят сайта и страниците ни в социалните мрежи. Марсида бързо достига до хората и печели приятели, не само защото говори 6 езика, а и защото лъчезарното ѝ излъчване няма как да не ви впечатли!


Защо България? Какво си представяше за нашата страна преди да дойдеш на стаж?

Избрах България, защото съм родена в друга балканска страна, така че ми беше любопитно да видя приликите и разликите с моята държава. Наистина нямах представа какви са хората и каква е самата обстановка. Бях отворена да открия нова държава и да се запозная с нови хора.

Коя беше най-трудната част за теб от проекта?

Най-трудната част от проекта беше намирането на баланса с времето, което прекарвах с другите доброволци, и времето със себе си. Понякога не е лесно да се намери баланс, особено, ако работите и живеете заедно.

Как се справи с ограниченията, дължащи се на COVID-19 и офис работата? Организацията, в която беше стажант (както и много други), беше в процес на реорганизация и самоподготовка за разработване на нови хибридни форми на работа с млади хора. Как виждаш бъдещето на неформалното образование? „Неформално образование онлайн“ – смяташ ли, че е възможно като форма на работа?

Понякога беше доста трудно с тази COVID ситуация, но внимавахме да нямаме много контакти, за да намалим риска от заразяване. Но въпреки това имахме съквартирант, който се зарази с COVID и се карантинирахме. Красотата на неформалното образование идва от това, че сме заедно, вярвам, че онлайн формата никога няма да е добър заместник на физическите срещи, защото ѝ липсва онзи обмен, който се случва, когато хора от различни страни се събират, за да участват в доброволчески проект.

Какво научи по време на стажа? И лично за теб кое беше най-голямото постижение/промяна, която постигна?

По време на стажа научих различни неща в областта на рекламата и комуникацията и най-голямото ми постижение в момента е, че след приключване на стажа, успях да си намеря страхотна работа.

Животът в България е често обсъждана тема от доброволци и стажанти от Open Space. Какво мислиш за това?

Е, не само се замислих за възможността да остана в тази страна, но и намерих работа, нов апартамент, нови приятели и кой знае колко други промени и лични постижения тази страна ще донесе за мен!

Стажът се финансира по програма “Европейски корпус за солидарност” на ЕС.