Старт на арт-резиденция ECHO II “Традиции в преход” в Смолян

Вълнуваме се да ви представим участниците, които посрещаме в Смолян за случването на арт-резиденция на тема „Традиции в преход”! Те са представители на 4 държави Гърция, България, Унгария и Северна Македония. По време на престоя си у нас те ще се запознаят с фолклорните традиции в областта на облеклото и предмети от бита ни с цел да създадат арт-произведения, вдъхновени от тях. А ето ги и артистите ни:

Гърция: Майта Хадзиониду
🌿 Образите, които създава, обикновено са свързани с растителния свят и познатото пространство в къщата – домашната среда, човешкото тяло и ежедневните дейности у дома. Нейните произведения често са разкази за тялото и природата в тяхното (не)съвършенство и, като напълно естествена последица от това, те се противопоставят на нормалността. Структурата, растежът и неоспоримата красота на цветята я очароват и напомнят за тази на човешкото тяло, която по аналогия не може да бъде подчинена на социалните правила. Повече за Майта.

България: Галина Абаджимаринова
🖌 Галина работи като сценограф от 20 години и има над 50 реализирани проекта сценография и костюмография както за драматични, така и за няколко куклени спектакъла. Работила е с различни режисьори и е получавала множество награди за сценография. Нейни творби са притежание на галерии и частни колекции в България, Великобритания, Германия и Япония. Това, което обича истински е рисуването и живописта. Повече за Галина.

Унгария: Беата Мери
✨ В картините на Беата има мистериозен източник на светлина, който просветва и надхвърля цветовете и малките фигури. Що се отнася до тяхната форма и структура, на пръв поглед сякаш виждаме килими. Но при по-внимателно разглеждане се забелязва, че повърхността няма нищо общо с тъканата текстура. Цветовете и формите в картините ѝ почти плават, реят се в този поток от светлина. Повече за Беата.

Северна Македония: Бурим Аждини
🌊 Основни мотиви в творбите му са природата и реалният свят с неговите емоции и интимност. В работата си Бурим търси изразителен ефект, при който основата на картината са цветове, а конструктивните хоризонтални и вертикални форми допринасят за динамиката на изображението. Чрез цветове като сиво, зелено, виолетово, синьо той търси връзката земя и небе. Повече за Бурим.
Гостуването на артистите се случва в рамките на проекта ни: “ЕCHO 2: Traditions in transition” / “Европейско културно наследство на сцената 2: Tрадиции в преход”.
Партньори: Съ-финансира се от програма “Творческа Европа” на ЕС, Програма Култура на Столична община, Национален фонд култура, Програме “Европейски корпус за солидарност” на ЕС.