Den kvinnliga dräkten in Northern (den norra regionen) är dubbelsidig och består av främre och bakre broderade förkläden, vit broderad bomullströja med spets på ärmarna och kjolen, broderade rött bälte av ull. Förklädet är tillverkat av broderad bomullstyg, sammet, guldkant och spets. Den manliga dräkten är vit och består av åtsittande byxor, broderad tröja som har korta eller inga ärmar, kraglös, av olika längd (upp till midjan, under midjan under knäna), vit bomullskjorta, åtsittande rött bälte och keps.

Det är starkt influerad av slaviska stammar. Kvinnors dräkt består av två broderade förkläden – främre och bakre. Den bakre delen heter “bruchnik” eller “bakgardin” och är tillverkad av broderad bomullstyg med pläter, sammet, guldkant och spets. Det främre förklädet kallas “futa” och det intressanta med det ur ett geografiskt perspektiv är att längs vattnet av floden Vit i mellannorra Bulgarien är två av de främre förkläden burna. Skjortan från de danubiska kvinnorna är gjord av bomull, broderad med spets på ärmarna och kjolen är gjord av röd ulltyg.

Fram till mitten av 1700-talet är den manliga dräkten, särskilt i de södra regionerna i Bulgarien för det mesta vit. Vid mitten av 1800-talet spreds den vita dräkten till väster om Iskarfloden och till en del andra regioner öster om den.

Männens dräkt från norrvästra området består av åtsittande byxor. Den vita bomullskjortan är väldekorerad, och på den kan den bäras en broderad väst som heter “jamadan”. Förenligt med dekorationen av övre plagget är bältet rött i färg. Under det kalla vädret hade människor från norrvästra knälängdsvästar med långa ärmar eller ärmar i armbågslängd.