Добруджанска област

Женската добруджанска носия се състои от червен сукман с бродерия (може пола и елече), дълга бяла памучна риза, черна вълнена престилка с бродерия, жълта кърпа с копринени ресни за главата и коланче.

Мъжката носия е чернодрешна, която се състои от черен панталон (гащи, потури), бяла памучна риза с бродерия на пазвата, вълнен червен пояс, характерна кърпа за главата и специфични дебели калцуни.

Украсата на добруджанските носии е впечатляваща – изработени са от синчани, сребърни накити, а цветовото съчетание е типично само за североизточните части на равнината.

Елементите в булчинските украси на дрехите също са специфични, като се нови червено було, което предпазва от злото. Традицията повелява булката да има две ризи, едната от които е с незавършена бродерия, тъй като, според народните вярвания, многото хубост и съвършенството привлича лошите очи. Незавършената бродерия на ризата се счита от бабите за недостатък, който отблъсква злите сили.

Женската народна носия има червен бродиран сукман или елече и пола; дълга бяла риза от памучен плат; вълнена престилка, най-често черна и с бродерия; жълта кърпа или шапка, така нареченото качуло, което наподобява гребен на петел.

Мъжката носия е от така наречения тип „белодрешна“, който е определен от светлия десен на дрехите. Тя е лека и прилепнала към тялото. Съставена е от бяла риза; панталони с тесни крачоли от вълнен бял плат; вълнен червен пояс; цървули и черен калпак.