Dobrudzha

Den traditionella damdräkten består av en röd blusförkläde med broderi (det kan också vara kjol och väst), lång vit bomullskjorta, svart ullförkläde med broderi, gul mössa med silkefransar för huvudet och ett bälte.

Mäns folkdräkt är svarta och består av svarta byxor, en vit bomullskjorta med broderi på bysten, ett rött yllebälte, en speciell mössa för huvudet och tjocka calts.

Dekoreringen av Dobrudzha dräkt är imponerande – den är gjorda av blå och silver prydnad, och färgkombinationen är endast karakteristisk för de nordöstra delarna av slätten.

Elementen i dekorationer för brudklädsel är också specifika, tex bärs en röd slöja för att skydda mot ondskan. Traditionen kräver att bruden ska ha två skjortor, varav den ena har halvfärdig broderi, eftersom enligt den allmänna uppfattningen lockar skönhet och perfektion onda ögat. Skjortans halvfärdiga broderi anses vara en defekt som frånstötar de onda krafterna. Damdräkten har en röd broderad madickenförkläde (eller väst och kjol), lång vit bomullskjorta, ullförkläde, oftast svart och med broderi, en gul mössa eller en hatt, den så kallade hoodien som liknar en hökkam.

Den manliga dräkten är av den så kallade vita typen, som definieras av de ljusa kläderna. Den består av en vit skjorta, byxor med smala ben av vitt ulltyg, vågigt rött bälte och svart hatt.