Rhodope

Den kvinnliga Rhodope-dräkten består av en skjorta, ett blusförkläde, ett bälte och ett förkläde. Skjortan är lång, med långa raka ärmar, som är öppna vid kantslutet och är broderade med färgglada smycken. Den är täckt med orange och gula ränder. Madickenförkläde är gjord av ull. Bältet är också av ull och har en gulaktig till lila-röd färg. Förklädet kombinerar gult, rött och grönt som bildar rutor. Strumporna är vita, präglade med blommiga prydnad i underdelen.

Den manliga dräkten är gjord av en vit ulltröja med breda ärmar. Övre delen av byxorna är breda, gradvis smalnar den av  nedåt. Överdelen är midjelång, med långa ärmar och är öppen framtill. En väst (ärmlös plagg) är också buren. Kläderna är broderade med växtprydnader, spiralformade och cirklar. Yllebältet har en röd till orangefärgad  – i harmoni med den kvinnliga.

Den kvinnliga dräkten består av en skjorta, ett madickenförkläde (mörkfärgad ullplagg som liknar en tunika), ett främre förkläde och ett yllebälte i rött, orange eller i mörka färger. Dekorationen består av flerfärgade trådar, flätor eller snören. Förklädet är vanligtvis ljust i färgen, i motsats till madickenförklädes svarta bakgrund. Den kombinerar färger som röd, grön, gul och vit. Det kan också finnas broderi.

Den manliga dräkten är svart. Den består av en skjorta, en överrock, byxor, ett rött bälte och en svart hatt. Abat är ett ullplagg som är midjelång, utan eller med en låg krage som passar kroppen. Ärmarna är långa och smala. Byxorna är breda, rymliga  mellan benen, fram eller bak, gjord av svart bajonett och väldekorerad.