Женската родопска носия е съставена от риза, сукман, пояс, престилка. Ризата е дълга, с дълги прави ръкави, които в долния си край са широко отворени, а по края си са с пъстри орнаменти. Обшита е с оранжеви и жълти ивици. Полата е украсена по краищата с копринени конци. Сукманът се нарича още вълненик, тъй като е направен от вълнен плат. Поясът също е вълнен и има жълточервен до виолетовочервен цвят. Престилката съчетава жълти, червени и зелени цветове, образуващи квадрати. Забрадката е с много накити, които представляват нанизани пластинки. Чорапите са бели, обшити с цветни растителни орнаменти в ниската част.

Мъжката носия е съставена от риза от бяло вълнено платно, с широки ръкави. Потурите са широки в горната си част като постепенно се стесняват надолу. Горната дреха е къса до кръста, с дълги ръкави и е отворена отпред. Носи се и елек (горна дреха без ръкави). Дрехите са обшити с растителни орнаменти, спирали и кръгове. Вълненият пояс има червен до оранжевожълт цвят – в хармония с женския.

Женската се състои от риза, сукман (вълнена тъмноцветна дреха със затворена туникообразна кройка), предна престилка и вълнен пояс с червен, оранжев или тъмновинен цвят. Украсата представлява сплетени разноцветни върви, гайтани, плетеници или дантели. Престилката обикновено е цветна, изпъкваща на черния фон на сукмана. Съчетава цветове като червено, зелено, жълто, бяло. Може да има и бродерия

Мъжката носия спада към чернодрешната. Състои се от риза, горна дреха (елек, антерия, аба от черен вълнен шаяк), потури (шалвари, гащи, чешири), червен пояс, черен калпак. Абата е къса до пояса вълнена дреха, без или с ниска яка, която приляга до тялото. Ръкавите й са дълги и тесни. Потурите са широки, с увиснало дъно между краката, отпред или отзад, от черен гайтан и са богато украсени.