Strandzha och Thracian område

Strandzha och Thracian dräkter har många likheter. Den kvinnliga Thracian dräkt består av en röd blusförkläde, broderad vid kjolkanten; en broderad vit bomullskjorta och svart ylleöverdrag broderad med vit spets. Växtprydnader är vanligtvis broderade i rött, blått, grönt, orange och vitt.Den manliga kostymen är svart och består av svarta byxor med bajonetter, en röd ullväst (kan vara grön) med svart prydnad, en vit bomullskjorta med röd prydnad, ett rött bälte och en svart hatt.¨

“Kasache”, “kasak” eller “kase” är en viktig plagg i kvinnokläder från Karnobat område. Den bärs på semester eller när det är kallt, och det bärs av både flickor och brudar. Den är gjord av en tjock svart tyg, men det är en imponerande och vacker plagg. Den är täckt i ryggen och inga ärmar. Dess längd är under midjan.

Främre delen är öppen och en har liten krage (2-3 cm) runt halsen. På höger framsida finns det en ytterficka. Dekorationen är extremt rik, vilket gör plagget unikt och synlig. Sömmarna är markerade med blå bajonett och dess yttre kanter är dekorerade med tre rader svart bajonett. På fram- och axeldelerna finns broderade spiralformade prydnad av röda, blå och gula trådar, som kallas små ” kriulci” eller “dolls”. Dekorationen på baksidan är ljusfärgat och anmärkningsvärd. Trippel spiraler är broderade med färgade siden och ulltrådar. De kallas stora “kriulci” och liknar en kvist. De sys med silkestråd – “blommorna”. Andra, mindre prydnad förstärker denna plantans karaktär av dekorationen.

Under de kalla vinterdagarna bär man färgglada “kase” över “saltmarka”. Saltmarka är tillverkad av en mörkblå eller svart flausch. Jag har en midjelång, långa ärmar och underarmer som också är öppna. Förra i tidem skiljde rika kvinnor från andra, eftersom de hade en fodrad saltmarka gjord av lammskinn.