Между странджанската и тракийската носии има голяма прилика. Женската тракийска носия се състои от червен сукман, бродиран по краищата на полата; бродирана бяла памучна риза и бродирана черна вълнена престилка с бяла дантела. Обикновено се бродират растителни орнаменти, като преобладават червени, сини, зелени, оранжеви и бели цветове.

Мъжката носия спада към чернодрешната и се състои от черни потури с гайтани, червен вълнен елек (може и зелен) с черни орнаменти, Бяла памучна риза с червени растителни орнаменти, червен Пояс и черен калпак.

“Касъче”, “късак” или още “ късе” е основна отличителна дреха в дамската носия на карнобатско.  Това е връхна дреха от Севернокарнобатския край, характерна за сукманената носия на този район. Облича се на празник  или когато е студено, носи се и от моми и от невести. Шие се от черен дебел плат, но е изключително впечатляваща красива дреха. Има  цял гръб и е без ръкави. Двете предници са разширени и разкроени с клинове, които са вмъкнати от раменната извивка (наречени „башове”). Дължината й е до под кръста.

Отпред е отворен, а около врата има малка якичка (2-3 см.). На дясната предница има външен джоб. Украсата е  изключително богата, това го прави уникално и забележимо. Съединителните шевове са подчертани със син гайтан, и външните му ръбове са украсени с по три реда черен гайтан. Отпред и на извивките на раменете има избродирани с червени, сини и жълти конци спираловидни орнаменти, които тук наричат „малки криулци” или „кукли”. Декорацията на гърба е най-интересна и ярка. Декорира се със синджир бод, с разноцветни копринени и вълнени конци са извезани двойни или тройни спирали. Те се наричат „големи криулци”, и наподобяват връх на клонче. Към тях са пришити помпони от копринени конци-  „китките”. Други, по-дребни орнаменти подсилват този растителен характер на украсата.

През студените зимни дни пъстрото “късе” се носи върху ”салтамарката”. Тя е изработена от тъмносин или черен шаяк. С дължина до кръста, с дълги ръкави и с предници, които също не се притварят. Богатите жени се отличавали, те  носели салтамарка от сукно, подплатена с агнешки кожи.