След преобразяване на пейките в градинката в пресечната точка на улиците „Опълченска“ и „Пиротска“ (в гр.София),   продължаваме с тематични срещи за представяне на избрани книги, автори на корици, преводачи, фен-фикшън обществата, които дописват и развиват герой и самите истории.

13 септември   |    16:00 ч.

Fan-Fiction обществата в Интернет или за страстта към писането/дописването на историята

място: пейката с руните (по поредицата “Реликвите на смъртните” на Касандра Клеър”)

Уърк-шоп по писане и представяне на новата книга на Касандра Клеър в съавторство със Холи Блек – “МагистиуМ

15 септември  |   11:30 ч.

Картини от тинейджърския живот – инсталация и представяме книгата “Полулош” на Сали Грийн, официален старт на темата „Срещу тормоза в училище“

място: в края на алеята “Малкия принц”,

“По пътя на съзряването си, едно момче търси отговори на въпросите:

Какво е да си полулош? Немного лош? Наполовина лош? А другата половина тогава каква е? И откъде идва лошотията?,

 Героят трябва сам да се оправя в живота, който му сервира изпитание след изпитание. Пълната палитра от недоверие, проверки и провокации от страна на деца и възрастни, тормозът и злобата на околните, могат ли да станат причина за сбъдване на „лошите пророчеста“?”

Магията, влюбването и свръх-уменията са добре забъркани, а Милица Гладнишка ни представи магьосницата, възпитавала го в строгост и грубост, но дала му и зрънцето добро отношение.

Темата за тормоза в училище отваряме с инсталация в градинката – клетката на Натан, а заедно и със самата книга се опитваме да влезем „в обувките“ на младежа и да видим света през неговите очи. Книгата е написана от 1 лице, интересен похват, който те хвърля веднага в дълбокото.

colibri copy с  подкрепата на издателство Колибри

Книги и помагала за учене през целия живот

място: алея “Български автори”

Награждаване на участниците в конкурса “Идея за рисунка върху пейка”. Лично г-жа Савина Савова – кмет на Столична община район Възраждане връчи грамоти на участниците в конкурса и специалните награди:

1. Електронен четец – за Вероника Радева

2. Електронен четец – за Димитър Георгиев

3. Таблет – за Габриела Стайкова

4. Ваучери за книги – за Събина Куртева, Борислава Кадийска и Алис Гитева и Дита Кюркчиева

Освен това събрахме: гайдове, списания, книги и полезна литература, които библиотеките на училищата в района (134 СОУ “Димчо Дебелянов”, 18 СОУ “Уилям Гладстон”, НПГ по ПРЕЦИЗНА ТЕХНИКА И ОПТИКА “М. В. Ломоносов”) и домът за стари хора в Зона Б5, вече могат да ползват.

2 октомври   |   17:30

„Как да закърмим с любов към книгата бебето“

място: алея “Приказни герои”

Куклен театър “Дора няма умора” и представяне на пейката с Пчеличката Мая

поставят началото на темата ни за детските книги или как да създадем интерес към книгите още в най-ранна възраст.

Издателство “Колибри” пък осигури изненади за малките участници в събитието.

10 октомври | 13:00

Книги в помощ на историята – Рик Риърдън и неговият герой Пърси Джаксън

Една поредица разказваща за Титани, Божества и съвременни герои. Гръцката митология – атрактивно и забавно разказана.

Гигантите на Гея набират все по-голяма сила. Те трябва да бъдат спрени веднъж и завинаги, преди Гея да изпълни пъкления си план и да пренесе в жертва двама героя. Тя се нуждае от тяхната кръв – кръвта на Олимп, за да се събуди. Бъдещето предвещава ужасяващи битки в лагера на нечистокръвните. Боговете, които все още страдат от раздвоение на личността, са безполезни. Дали няколко млади герои биха могли да се опълчат срещу цяла армия от мощните гиганти на Гея? Дали мускулите и свръх силите са достатъчно мощно оръжие в битка с Титаните, или изобретателността и креативността на получовеците-полубоговете е ключът към победата?

Друг изход няма, защото, ако Гея се събуди, всичко приключва.

По случай премиерата на последната книга от поредицата – Издателство „Егмонт“ и Фондация OPEN SPACE организират конкурс за рисунка на пейка, посветена на Пърси Джаксън и неговите приятели. Една от рисунките – на Мина Самсонова – бе избрана и нарисувана върху пейка в парка, за което тя и още 9 автори (изтеглени с жребии) получиха книгата „Кръвта на Олимп“.

На 10 октомври (петък) от 13:00 ч. в градинката се срещнахме с преводача на поредицата Александър Драганов, който е превърнал в лична мисия споделянето на героиствата на Пърси Джаксън на сайта си „Цитаделата“ http://www.citadelata.com/.

Книги с автограф на преводача – получиха още 5 младежа, справили се с предизвикателството – въпроси по темата за Древногръцката и Римски митологии.Снимки от събитието – архив на издателство Егмонт от фен-страницата във Facebook:

В 13:13 ч. в Интернет стартира игра с въпроси – като първият отговорил вярно на въпроса – също получава екземпляр от последната книга от поредицата.линк

С подкрепата на издателство “ЕГМОНТ”

17 октомври | 13:00   – ОТЛАГА СЕ ЗА 7 Ноември |  13:30 ч. в салона на 134 СОУ “Димчо Дебелянов” (училището непосредствено до градинката) 

1 ноември | 13:00

Ден на БудиТЕлите: на вашето внимание – автори на корици и илюстратори

Уърк-шоп по рисуване на комикси с Александра и Искра – рисуване на пейки в алеята “Българки автори”. 

Заедно с тях – среща с Ивелина – работила по голяма част от пейките в парк – за рисуването, дизайна и вдъхновението, което идва с четенето.

7 Ноември |  13:30 ч. в салона на 134 СОУ “Димчо Дебелянов” (училището непосредствено до градинката)

Под прожекторите са българските автори

Задай им своите въпроси.

  • Представяне на книгата „Да мечтаеш за кошмар“ – среща с авторите: Ани Попова, Гергана Кирилова, Марта Аргирова, Мария-Магдалена Рангелова, Радина Раданова, Славина Аргирова, Никола Куцев, Захаринка Куцева

10 ноември | 19:00 – в кафе-клуб “Рафти” – ул.Опълченска 73

ЗАЩО и КОЙ? – Електронни книги и четци

Защо устройства? Споделянето на книги. Авторските права.

Благодарим на кафе-клуб “Рафти” за гостоприемството!

28 ноември  |   19:00

Трейлърите и новата реклама на книгите

Видео презентации:

1/ jujli/_ikk40.;

2/ jujli/_ikk41.;

3/ jujli/_ikk42.;

4/ jujli/_ikk43.;

5/ jujli/_ikk44.;

 

Проектът се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за културна столица на Европа през 2019 г., в партньорство със Столична община – район Възраждане и ИК „Сиела“. С финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“.