Обучителна визита в Испания | Let’s Celebrate 111 years experiencing inclusion thought EVS | 30.10.2017

В Авилес (Испания) се проведе обучителна визита, в която наш представител взе участие. Ето какво споделя тя:

Емоционална среща! Видях се с колеги, с които работим вече няколко години. Срещнах се с наши бивши доброволци, с други само се чухме по телефона.

Емоциите не ни напуснаха и по време на работните сесии:

  • анализирахме опита си през годините: пропуски и силни страни,
  • препоръки за включване на млади хора със специфични потребности,
  • визията ни за бъдеще, в което истински да даваме шанс на хора с по-малко възможности или със специфични потребности да бъдат включени.

В рамките на срещата създадохме 2 документа с препоръки към колеги как да работят в областта на включането на млади хора и позицията ни по отношение на развитие на “Европейската стратегия за включване”. Копие от документа ще бъде връчен и на Българската национална агенция – Център за развитие на човешките ресурси, оператор на програмата “Еразъм+” в България. Документите ще бъдат достъпни и през сайта ни, така че заинтересовани лица и организации да  могат да ги ползват.

С партньорите ни от Испания “Europa Aqua” работим от 2012 година. Изпълнили сме заедно 9 проекта (ЕДС – кратскорочна и дългосрочна, тренинг курсове, младежки обмени, обучителни визити). Възхищавам се на усилията им да помагат на хора с увреждания в тяхната общност да се включват и да пътуват. Всеки проект и участие на тези млади хора носи удовлетвореност, укрепване на тяхната независимост и справяне с живота. Ще се радвам да продължим партньорството си.”

Проектът се финансира по Европейската програма “Еразъм+”, Ключова дейност 1: мобилност на граждани


 

Тренинг курс: Accept the Rhythm  |  Словакия  

Игра на радио: Европейската програма Еразъм залага на предимствата на неформалното образование – базирано на общуване, ролеви игри и творчески занимания

Автор: Пепа Витанова | Статия: Игра на радио   |  Филм:  Accept the Rhythm
„Ще играем на радио с две основни честоти, FM и AM – съобщава Дейвис. – Напишете на лист своите Against me thoughts – AM, мислите, които ви спъват и тровят. После напишете вашите Happy thoughts – FM, мислите, които ви изправят и позволяват да вървите напред.”
Дейвис е лектор в проект за младежки обмен по програмата на Европейската общност за студентска мобилност Еразъм +, организиран от неправителствената организация Youthfully Yours SR. Проектът се провежда в планински курорт, близо до словашкия град Кошице и е озаглавен Accept the Rhythm. Възприеми ритъма на другия. Усети го, почувствай го, настрой собствените си честоти към тези на непознатия до теб. Оцени различията. Преодолей страховете и предразсъдъците си. Почувствай какво е да си имигрант, бежанец, аутсайдер.

Обсъждаме в малки групи личните си AM и FM. Оказва се, че мислите,….”

Финансира се по програма Еразъм+” на ЕС, КА1 – Мобилност на граждани

 

Младежки обмен: Back to The Nature |  Amasya, Turkey  |   11 – 20 юли 2016

Въпреки напрежението (атентат на летището в Истанбул, дни преди заминаване) и последвалия опит за военен преврат (по време на самия обмен) срещата на младежи от България, Италия, Румъния, Латвия и Турция бе прекрасна. Откривателства, дейности на открито, спорт и ориентиране и заедно с това културно опознаване – показа още веднъж колко гостппирмни могат да бъдат турските ни партньори. Нито за миг участниците не са имали време да скучаят или да се безпокоят за развоя на събитията. И зад всичко това стои колегата ни Fatih Uzunoz от Турция и неговия екип, с които вече 4 години работим заедно. Комплименти за прекрасните преживявания!

“Today, we ended the “Back to the Nature”. It’s been a fantastic 10-days intercultural project, full of experiences and where I knew so many interesting people.”

Снимки от обмена и впечатленията на самите участници – на страницата във Facebook:

Финансира се по програма Еразъм+” на ЕС, КА1 – Мобилност на граждани

 

Младежки обмен: BE ADVANCED / PROGRESSIVE – BE IN CULTURE   | Царникава, Латвия  |   15 – 26 юни 2016

Как празнуваме лятното слънцестоене в Латвия, Литва, Естония и България?

Много на север – денят през юни е с продължителност почти 20 часа. Представете си какво става пък през зимата – почти толкова дълга нощ?!? Та не случайно през юни се празнува лятното слънцестоене – най-дългия ден е ден със особен статут. Как го разнуваме сега, какво са правили в миналото и най-вече традициите – да ги съхраним и представим на нашите връстници и бъдещи наследници.

Запознахме се с музикални инструменти, традиции в риболова, в събирането на билки, подготовката на огньовете и разбира се приготвянето на хляба.

Празнувахме заедно – като някои от нас дочакаха и изгрева – 4:10 сутринта.

Видео и снимки от обмена можете да видите тук: 

Финансира се по програма Еразъм+” на ЕС, КА1 – Мобилност на граждани

 

Младежки обмен: “Младите измислят, младите създават” |  Астуриас, Испания | 31 март – 5 април 2016

“До Испания и назад”. Ден 1

Пътешествието ни започна рано сутринта на 25 март 2016 г. Вече всичко бе готово, a аз почти не съм спал от вълнение. Алармата звънва, абсолютно безсмислено, защото отдавна вече бяхме на крака, всеки подготвяйки по нещо за заминаването ми. Часът за тръгване наближаваше и ние се натоварихме на колата, която, за разлика от другите ни експедиции, щеше да ме съпроводи само до изхода на София, след което чинно щеше да се прибере с родителите ми на топло в гаража.

И ето че вече сме на летището, където лека-полека започна да се събира групата от десет човека. Все още в просъница, не разпознавам никого, но скоро забелязвам познатата усмивка на моята съученичка Ади. Тя безмълвно се запъти към малка група свила се на не повече от 10 метра от мен. Когато ме видя, леко се усмихна и пак притихна над багажа си. Скоро пристигна още едно познато и малко по-бодро, подвластно на кафето,  лице, което щеше да е последното познато за тази сутрин. Ани се затича към нас, прегърна ни и ни запозна със своя угандски приятел, който бе дошъл от предишен обмен в Банкя само за да я изпрати. Горкото дете бе дошло по джапанки, къси панталонки и тениска и определено не му беше особено топло. Вече сме се събрали цялата група  и всеки се опитва да запомни всички имена, а накрая не запомня нито едно. Минаваме регистрацията на багажа и изчакваме да се съберем всички на групичка за последен инструктаж и “чао” с родителите. Минаваме лесно митницата и продължаваме напред към малката родна чакалня на Летище София, откъдето се качваме на самолета на авиокомпания България ЕР….”

Целия материал на Димитър Чоторов – един от участниците: тук

Финансира се по програма Еразъм+” на ЕС, КА1 – Мобилност на граждани