Летен доброволчески фестивал 2021 – Велики Преслав

festivalФестивалът се реализира през август 2021 г. по идея и с огромната помощ на доброволците ни, част от екипа в град Велики Преслав. 

Събитието бе предназначено за хората от града, с идея да отпразнуваме 12 август – международния ден на младежта, многообразието и енергията на младите хора, която някои от тях с готовност споделят за обществено значими каузи. Фестивалът включваше:

  • Конкурс за оригинален ръчно направен костюм; 
  • Конкурс за снимка; 
  • Състезания: скачане с чували; дърпане на въже, 
  • Изследователски сектор – деца и младежи влязоха в ролята на археолози; 
  • Опитахме от традиционно храна, приготвена от самите доброволци; 
  • За финал на фестивала направихме и парти с балони пълни с вода. 

Всяко лято екипът на фондация Опън Спейс организира и лятна академия в града, в която се включват деца от 6 до 14 години. Участието и материалите са безплатни, а всички ръководители работят на доброволен принцип. Тази година застъпиха и първите аниматори от самия град, които са участвали в предишни издания на академията (през 2019 и 2020 г.). 

Академията се провежда в библиотеката в града, заедно с Петя Калева, която също е доброволец в инициативата. Тя е не просто библиотекар, а приятел на децата и съюзник в приключенията им. Винаги усмихната, Петя е човек, който успява да намери начин да се справи с предизвикателствата на деня и да подкрепи всеки човек в неготово търсене. 

Участието на доброволците се случва с финансовата подкрепа на програма „Европейски корпус за солидарност“ на ЕС. 

#БъдиДоборолец  #ESC #volunteer  #OpenSpaceFoundation