Проект на фондация “Опън Спейс” беше отличен със знака “Пример за добра практика” за 2017 година

Проектът „Изкуство в публичното пространство“ представя нашата програма за развитие на предприемачеството и предприемаческите умения. В стремежа си да отговори на нуждите на младежите да съчетаят професионалното развитие с личното удовлетворение, екипът ни постоянно търси и създава онези условия, които да могат да спомогнат за развитието на знания и умения у младите хора, но и да им позволят да реализират на практика наученото. За нас е важно те да усвоят и да преминат през цялата сложност на планирането, преговарянето и реализирането на своите идеи. Днешният свят е високо конкурентен и талантливите млади хора не са малко, но те са изправени пред сериозното предизвикателство да реализират потенциала си.

Фокусът на настоящия проект е как младите хора могат да се развиват чрез изкуството и културата и как да намерят поле за изява и професионално ангажиране. Ако успеят да го постигнат и същевременно да допринесат за развитието на своята среда и своите съграждани, талантът и усилията им ще бъдат забелязани и възприети по много по-сериозен начин.

В рамките на проекта участваха 4 доброволки от Италия, Испания и Латвия, с които в продължение на 8 месеца работихме по няколко обекта в София:

  • Рисуване на пейки на площад “Славейков” гр.София;
  • Детска болница София;
  • Детска поликлиника София;
  • Център МИР кв.Факултета София;
  • Център за настаняване на бежанци Военна рампа гр.София;
  • Он-лайн представяне на пейките-книги в гр.София, които от 2014 година продължаваме да рисуваме и поддържаме.

Наградата, която Национална агенция по програма “Еразъм+” за България – Център за развитие на човешките ресурси ни присъжда,  е за всички участвали в проекта:

Доброволците ни:

CHIARA BERTOLDI (Italy),
MARIA CONCEPCION FERNANDEZ CELORIO (Spain),
YESENIA TROBBIANI (Italy),
SNIEDZE VIKSNA (Latvia)

Както и партниращите ни организации:

Associazione di promozione sociale Joint (Italy), Esi Labs! (Latvia), Asociación Cultural En Construcción (Spain), Magyar onkenteskuldo alapitvany (Hungary), Centrum Inicjatyw Mlodziezowych Horyzonty (Poland), Youthfull yours sr (Slovakia).

Информация за проекта и резултатите от него може да разгледате на сайта на Европейската комисия, платформата за разпространение на резултати:

Проектът “Изкуство в публичното пространство” се реализира с подкрепата на Европейска програма “Еразъм+”, Ключова дейност 1: Мобилност на граждани, Европейска Доброволческа служба и Обучителна визита.