Велики Преслав – не просто история. За старата столица, за хората, за традициите…

Фондация OPEN SPACE и местната общност във Велики Преслав започват работа по съвместен проект – „МОЗАЙКАТА – не просто история“. Програма, ще използва древна арт техника (мозайката) като средство за социална промяна и личностно развитие на хората, носители и пазители на духовността в гр.Велики Преслав. Проектът, е мост между наследството и модерното му оживяване, между културите – днешна и древна; между хората и най-вече, между поколения.

В рамките на проекта ще представим Преславската рисувана керамика, появила се във връзка със строителството на втората българска столица Велики Преслав и как чрез нея в днешно време, може да се привлече вниманието към района и неговите майстори. Залежите от каолинова глина в района имали голямо значение за появата и разцвета на този художествен занаят, но историците твърдят че тя е уникално явление в развитието на българското изкуство в кр. на IX и нач. на Х в., едно от забележителните достижения на приложното изкуство през епохата на „Златния век на българската култура“. Основното предназначение на преславската керамика била украсата на светските и църковни постройки. Тя се използвала предимно за подова настилка, облицовка на стени и каменни колони и др.

Усеща се влиянието на Византия и източните майстори от Мала Азия и Сирия, но историците категорично признават приноса на преславската рисувана керамика и нейните майстори. По повод намерената керамична икона на Св.Теодор Стратилат изкуствоведите казват: „В това изкуство се съчетават в пълно единство архаизиращите черти на свеж провинциализъм с изискаността на официалното византийско изкуство. Всичко това придава на преславската рисувана керамика собствен стил, отличаващ се от стила на всички художествени центрове на Балканския полуостров през Х в.“ Проектът, ще изтупа от прахта този красив занаят и ще покаже съвременните опити на двама майстори от района да съживят и продължат тази традиция – мозайката. Използвайки стъкло, керамика и дърво, паната които те произвеждат са интригуващи и уникални, далеч от производставото за широка употреба. Майстори в занаята си, сега тяхното предизвикателство е как да намерят последователи и да предадат уменията си? Как да оживят техниката и тя да се превърне в „запазена марка“ за местните хора и повод за гордост и покана към туристи и гости на Велики Преслав.

… За хората на Преслав

… Не просто история

… Създадохме 

Проектът се реализира по ПРОГРАМА „ЖИВО НАСЛЕДСТВО” на ФОНДАЦИЯ РАБОТИЛНИЦА ЗА ГРАЖДАНСКИ ИНИЦИАТИВИ с финансовата подкрепа на Фондация „АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ


2014 и 2015   млади ДОБРОВОЛЦИ помагат на археолозите в гр.Велики Преслав (разгледай нашата галерия)