Има ли Алтернативи за гр.Велики Преслав?

“Има ли алтернативи за Велики Преслав?” това бе въпросът, които занимава умовете и сърцата на няколко младежи от Велики Преслав.

#Безработица,
#Обезлюдяване на района,
#Неслучилата се интеграция,
#Дупки по пътищата,
#Липса на хотел,
#Липса на комуникация между институциите,
#Ниска култура и осведоменост на хората,
но най-вече #Апатия.

Апатията бе проблемът, който най-силно развълнува групата и обедини усилията им в търсене на варианти за справяне в провелото се обучение по програма “Алтернативи за свободното време” на Фондация “Опън Спейс”.

Програмата “Алтернативи за свободното време” е по модела на “Програми за нощния живот и свободното време на младите” и идва от нуждата самите млади хора да се научат да се организират и да търсят отговор на проблемите, които срещат в своята среда. Ключово при тези програми (и причината за техния успех в сравнение с други инициативи) е, че младите участват във всеки аспект на програмата в управлението, в планирането, изпълнението и оценката на програмата от дейности.

Това, което програмата търси са дейности, които:

  • се развиват в свободното време, вечер, през нощта и/или през уикенда, като алтернатива на безцелното движението по улици и барове, или стоенето у дома пред телевизора и компютъра;
  • разработват се от младите хора и са за младите хора;
  • отделният човек е този, който избира доброволно да се включи в една или друга от дейностите и получава удоволствие и забавление.

В процесът на работа, младежите участници анализират потребностите си и планират дейности за тяхното удовлетворяване. Малки проекти, които младежите защитават пред екипа ни, в последствие получат финансова, логистична и организационна подкрепа.

През следващите  5 месеца програмата влиза в гр.Велики Преслав и ще подкрепи идеи на младите хора от района. Започнахме с обучение, в което младежите стъпка по стъпка се запознаваха с анализ на проблем, неговите причини и ефекти, ресурсите с които разполагат (знания, умения, налична инфраструктура, експерти) и изхождайки от всички тези фактори да планират конкретни действия за промяна.

Появиха се наистина интересни идеи – споделя Пепа Пенева. Личи си, че на хората им пука! Боли ги за апатията, която е обзела населението. Разбират трудностите и отчаянието им: безработицата, липсата на финанси и стабилност, но нещо трябва да се прави. Само с критикуване и мрънкане няма как да има резултати. През тези дни работихме с няколко интересни и амбицирани младежи. Очаквам с нетърпение да получим предложенията им за финансиране и да подкрепим проекти, които да раздвижат малко хората. Вярвам, че с малко подкрепа, могат да постигнат много. И въпросът не е само във финансите. Това, от което още се нуждаят е оценка на усилията им.

На 26 ноември се планира пресконференция, на която ще бъдат обявени проектите, които ще бъдат подкрепени и в какви дейности хората от гр.Велики Преслав могат да участват.

Страница във Facebook ще информира предварително за събитията и ще е място където ще могат да се споделят отзиви и да се дават предложения.

Програмата “Алтернативи във Велики Преслав” се случва благодарение на финансовата подкрепа на Национална програма за младежта (2016-2020),
Министерство на младежта и спорта.

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на
Национална програма за младежта (2016 – 2020),
Министерство на младежта и спорта,
Име на проекта: “Алтернативи във Велики Преслав”
Номер на договора: 25-00-56/17.09.2018