Българското участие в две арт резиденции в Сърбия и Македония

ECHO: European Cultural Heritage Onstage

е пилотния ни проект, разработен в контекста на Европейската година на културното наследство – 2018 година. Целта е да представим съвременни творби и артистите, като им се предоставя възможност да създават нови творби, вдъхновени от Тъмното културно наследство от няколко Европейски точки. В тази първа година на проекта избрахме: Битоля (Македония) с първата световна война, и Нови Сад (Сърбия) – разказващ за втората световна война.

Целта на проекта е от една страна да се създадат напълно нови колекции съвременно изкуство в двата града, да се подпомогнат бъдещите професионални кариери на младите художници, но и да се достигне до хората от тези градове, които преживявайки своите травми и рани, да им дадем усещането че принадлежат, че не са сами в мъката си.

Близо 100 артисти от България, Македония, Гърция и Сърбия кандидатстваха за арт-резиденции в Сърбия и Македония. В рамките на един месец 8 от тях се потопиха в живота на местните хора и създадоха свои интерпретации на мъката и травмата им. Вдъхновени от неразказаните истории от Първата световна война за Пелистерската пътека, връх Каймакакала на Нидзе, региона Маривово, няколко френски, сръбски, немски гробища и града Охрид. Тъмното наследство на тези места бе превърнато в изкуство през изминалия един месец. Произведенията ще пътуват из Европа и ще покажат на хората, че не само миналото ги свързва, но и бъдещето.

Ето какво споделиха артистите от България за преживяванията си:

 

 

Опит на художници: Мартина в Нови Сад (Сърбия) и Иванка в Битоля (Македония)

Мартина и Иванка са две от 100-те художници, избрани да участват в проекта ECHO. Те посетиха  Македония и Сърбия през периода – от 22 октомври до 22 ноември. Един цял месец, през който те откриваха останки от Първата световна война на различни места в тези страни и градове – Битоля (Македония) и Нови Сад (Сърбия). Понякога неразказани истории, понякога просто шепот от време, което изглежда по-далеч от колкото в действителност е,… Това, което е сигурно е, че те са запазили незабравими моменти и преживявания по време на това пътуване, които могат да бъдат споделени само чрез картините и произведенията на изкуството, създадени през този много вдъхновяващ месец.

 

 

 

 

Опитът на Мартина в Нови Сад, Сърбия

 

От 22 октомври до 22 ноември Мартина имаше възможността да разгледа и открие Нови Сад в Сърбия и да създаде колекция от произведения, вдъхновени от спомените за това място. Вдъхновението дойде от личните истории, историята на Нови Сад и духа на хората, които живеят там. Този вид потапяне в тяхната култура и спомени за тъмните времена на тяхната история донесе със себе си много емоции, които купнееха да бъдат представени във формата на картини.

 

Главната цел на Мартина и нейното изкуство по време на този проект беше да гарантира, че всеки ще забрави за спомените на това място и за възрастните си хора, като същевременно накара младежите да научат за всеки един от тях. Трагедията и ужасът са част, която присъства в енда от нейните последни творби, която същевременно показва както болката, която хората могат да причинят един на друг, така и надежда, която блести между тъмнината. Чрез изкуството тя се опитва да накара хората да научат урок с важно послание, всичко е в нашите ръце, всяко добро или лошо решение.

 

Пътуването на Иванка през сърцето на Македония – в Битоля.

 

Целият месец, през който протече нейната художествена резиденция в Битоля беше едно напълно неочаквано пътуване за Иванка. Младата художничка признава, че винаги е мислила за това как би било интересно да се нарисува нещо, което представя  войната и скръбта, и съвсем неочаквано, тази възможност се появи.

 

Преди да отпътува за Битоля, идеята на Иванка за нейния проект беше да представи надеждата и светлината, въпреки тъмните времена. Въпреки това, тя признава, че веднъж стъпила там, нейната перспектива за войната напълно се е променила. Говорейки с местни хора, научавайки техните истории, стъпвайки на местата, където са се случвали всички тези ужасни моменти, накараха Иванка да промени своята перспектива. Това са историйте, която тя се опитва да разкаже на обществеността с нейните произведения на изкуството, който ще ви накарат да погледнете през очите на хората, с които се е срещала, за да могат всички да научат техните истории.

 

Нейният проект също се опитва да ни накара да научим важен урок за действията и последствията. “Хората могат да построят танк, но могат и да посадят цвете”, казва тя и се опитва да покаже с изкуството си, че всичко добро или лошо е в  съзнанието на хората и всяко действие има своите последствия.

 

Следете ни.

 

Проектът Echo ще продължи по пътя си през следващите седмици. Художниците участници ще посещават различни училища през февруари и март, за да вдъхновят децата и да стимулират техните артистични умения.

 

Изложбата Echo project ще се проведе от 4-ти до 8-ми април във Велики Преслав. Това ще бъде последната спирка на това невероятно пътуване през историята. Във Велики Преслав хората ще имат възможността да се възхищават на произведенията на изкуството, вдъхновени от това международно историческо пътешествие и дори да разговарят с артистите, които ще се радват да споделят своите преживявания и мисли с всички посетители. Фондация “Open Space” Ви кани да се присъединете към нас и да станете свидетели на това уникално събитие.