Българското участие в Европейското Лятно училище в Грузия 2018

За първи път тази година българин се включи в Европейското лятно училище в Грузия. Всяка година по 100 младежи от Европейски и съседни държави на Европейски съюз, вече 7 години, се събират в Грузия с цел: подкрепа и подготовка на обучители на връстници с общи европейски граждански ценности и насърчаване на сътрудничеството, мултикултурното разбирателство и толерантността сред младите хора в региона на Източното партньорство. Ето какво сподели участника от България: Димитър Чоторов след прибирането си у дома: 

      “Преди да прочетете това, което е написано по-долу, искам да кажа, че ми отне почти месец, за да събера мислите си в кратък текст и да ви покажа колко невероятен бе лагерът за мен. Това беше най-полезното нещо, което някога ми се е случило! Само за 21 дни научих повече неща и полезни знания, отколкото в продължение на 12 години в училище. Ако все още се колебаете дали да кандидатствате за следващото издание на лагерът, отговорът е ДА.  Без преувеличение мога да кажа, че това е за цял живот и със сигурност ще промени живота ви за по-добро.

   

     В Eвропейското лятно училище развивах умения, повечето от които са свързани с обучението на връстници и писането на проекти. Преди да дойда в лагера, нямах представа какви са стъпките за подготовка на проекта и не бях сигурен как да започна. Запознах се с малките стъпки, които да трансформират една чудесна идея до пълен проект с ясна цел. Повечето от моите приятели имат същия проблем и се страхуват да застанат зад позицията си, да се борят за по-добро бъдеще, защото се страхуват, че гласът им няма да бъде чут. Те не са сигурни в уменията си за публично говорене, нямат представа къде и как могат да защитят себе си в света на възрастните. Те са напълно неинформирани за техните права и не знаят колко голямо влияние биха могли да имат върху проблемите, които биха могли да бъдат в тяхната общност или може би на световната сцена. Така и аз преди да дойда в лагера.

      Тук в лагера, чрез интересни игри, много забавни дейности и с незаменима помощ на нашите обучители и лидери, придобихме познания, как да бъдем активни граждани. Разработихме умения за публично говорене и писане на реч, разработване и реализиране на проект и представяне на нашата идея само за 2 минути. Всички тези компетенции и много други не се научават в училище. Не са вродени и за съжаление не бихте могли да ги развиете на улицата, но ви трябва почти всеки ден. Всеки ден сме манипулирани от медиите. Възрастните ни казват, че сме твърде млади, за да променим нещо, но мислите ли, че само защото сте млад, не можете да създадете проект или само защото сте на 14 фог., не е в състояние да подготви реч. Това ли е граница за вас? Вашата възраст – да не сте пълноправен участник в света, да се борите за вашето бъдеще и да сте наясно с вашите права? За мен отговорът е “не”, а след лагера разбрах къде и как мога да постигна целите си.

Участието на Димитър и цялостния проект се реализира с подкрепата на ЕС и организации от Грузия.

Домакин на събитието е: LEPL “Children and Youth National Center”  – http://www.cync.ge/

Снимки: Dimitur Chotorov