Покана за арт резиденции 2021

By November 20, 2020Новини

Предвид на влошената обстановка свързана с разпространението на COVID-19, арт-резиденцията в Гърция ще се премести за друга дата.

Следете страницата ни за актуализация в датите на конкурса.

ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ В

 АРТ РЕЗИДЕНЦИИ “Традиции в преход”

Spetses island, Greece, 1 – 28 Февруари 2021  очаквайте нова дата

Torula-Gyor, Hungary, 1- 28 април 2021

Resen, North Macedonia, 1-28 май 2021  и

Смолян, България, 1-28 май 2021 

Тема: Традиции в преход 

Целта на съвместната ни работа през следващите две години ще бъде чрез художествени изследвания и творчество в областта на живописта, рисуването, скулптурата, графичния дизайн, модния дизайн и занаятите, артисти от България, Гърция, Унгария и Северна Македония да създават свои произведения на изкуството и занаяти, като изследват местното наследство и като се вдъхновяват от местните традиции или нематериално културно наследство.

———————————————————————————-

Драги приятели,

Екипът на Фондация „Опън Спейс“ отново има удоволствието да ви покани за участие в  арт-резиденции. През 2021 г. планираме 4 резиденции: в Гърция, Унгария, Северна Македония и България. В рамките на един месец ще приютим по един творец от България, Гърция, Северна Македония и Унгаря, за да създават изкуство, провокирани и вдъхновени от идеята за творене в нова среда.

Последващо ще бъдат организарани изложби в четирите държави, както и представяне на произведенията в Интернет пространството. 

 

Работата на артистите ще бъде организирана на основата на директно общуване с местната общност и запознаване с културното наследство (материално и нематериално), специфично за съответния регион.

Детайли за първата резиденция – ще бъдат публикувани след актуализация на датите

Скоро ще бъдат обявени и останалите 3 покани за участие, в Унгария (през април 2021 г.), в Северна Македония и България (през май 2021 г.)

 

Конкретни дисциплини за участие в Гърция са:

 1. Живопис
 2. Скулптура 
 3. Занаяти
 4. Графичен дизайн
 5. Моден дизайн

 

Програмата на резиденцията е изградена на принципа на активно общуване с местните хора и ще включва събития с тяхно участие.

 

Резиденцията осигурява: храна и място за настаняване, работно пространство, материали за работа, организиран транспорт за периода на резиденцията /в случай на нужда/, контакт с местната общност, съпътстваща програма, свързана с темата на резиденцията, закриваща изложба в края на резиденцията, медийно отразяване на резиденцията, сертификат за участие, представяне на творците в документален филм за резиденцията.

Представяне на участниците и техните творби чрез:

 • Финална изложба в Гърция в началото на април 2021 г;
 • онлайн изложба на творбите;
 • производство на календар за продажба.

Разходите за пътуването до мястото на резиденцията се покриват от домакините, след представяне на билети и документи за пътуването.

 

Условия за кандидатстване:

Всеки кандидат трябва да изпрати:

Важно е:

 • да посочите избраната за участие АРТ-Резиденция;
 • да представи свои произведения чрез посочване на актуален интернет сайт, портфолио или снимки;
 • кратко описание на конкретната идея за участието си в резиденцията, която следва да е обвързана с темата.

Имайте предвид, че престоят на участниците за целия период на провеждане на резиденцията е желателен.

Избор на участниците: участниците ще бъдат подбрани от жури.

 

Краен срок за кандидатстване: 20 Декемеври 2021 г.  очаквайте нова дата

Оповестяване на резултатите: 10 януари 2021 г.

Кандидатурите за участие се приемат на следния адрес:………………………..  

 

COVID-19: eкипът ни следи отблизо ситуацията и ще предприеме всички необходими мерки за защита на участващите артисти, персонал и местни общности срещу разпространението на COVID-19. В случай, че арт-резиденцията бъде отложена и реализирана на различни дати, избраните артисти ще запазят позициите си и ще бъдат уведомени незабавно за всички промени, които ще трябва да бъдат направени. В случай че артистът не е в състояние да участва в резиденцията поради промяна на датите, той / тя ще има възможност да участва в една от предстоящите резиденции, които ще бъдат изпълнени в рамките на проекта (в Унгария, Северна Македония или България).

За участие в останалите 3 резиденции, процеса на кандидатстване ще бъде описан в отделна покана за всяка локация.

 

Домакин на арт-резиденцията в Гърция: 

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейската програма “Креативна Европа”