Покана за Арт-резиденции в България, Северна Македония и Унгария

Фондация “Опън Спейс”  търси трима (3) артисти от България  и работещи в областта на живописта, скулптура, графичен дизайн, моден дизайн, занаяти и мурал, да участват в първите три (3) резиденции по проекта ECHO II: Traditions in Transition  (по един артист за всяка резиденция).

АРТ  РЕЗИДЕНЦИИТЕ

Първа художествена резиденция в Győr (Унгария), 30 април – 28 май 2021 г.

Избраният артист ще бъде част от четиричленен екип от творци (идващи от Гърция, България, Унгария и Северна Македония) и в диалог с местната общност ще създава произведения на изкуството, вдъхновени от живота и общността на работниците на дестилерията в Győr като местна традиция на Győr .

Győr е индустриален град: фабриките, работещи тук, дефинират както обществото, така и икономиката на града от векове. Дестилерията Győr започва да работи през 1884 г. и е единствената сред многото фабрики, които работят на едно и също място от основаването си. Има семейства, които работят там от поколения. По този начин фабриките – включително дестилерията Győr – са част от историята на много хора, семейства и общности в Győr. В допълнение към индустриалния си характер Győr е богат и на културни вдъхновения. Като световноизвестния балет: Győr Ballet, наградения с награди EFFE фестивал Five Churches Festival, църковно-сакралният център (ecclesiastical-sacral center) в центъра на града и кукления театър Vaskakas Puppet Theater, който е един от най-високо класираните професионални куклени театри в Унгария, Филхармоничния оркестър Győr Philharmonic Orchestra, който непрекъснато търси нови пътища, музеят Győr’s museum с най-голямата колекция в провинцията и разчупващи културни обекти като „Бетон“ в бивш военен приют или Арт пространство Корула. Но също толкова вдъхновяваща е срещата на трите реки в центъра или противоречието между бароковия център и предградията, пълни с панелни къщи. Местоположението на резиденцията за изкуства е Арт пространство Torula, което е построено в една от фабричните сгради на дестилерията Győr, която е празна от десетилетия. В Торула 7 художници имат ателиета. До тях Torula е място за временни изложби, творчески лагери, семинари, конференции и творчески събития в общността. Арт резиденцията се реализира в тази вдъхновяваща среда, чрез взаимодействия с художници и общности, работещи в Torula.

 Втора художествена резиденция е в София (България), 1-28 май 2021 г. 

Избраният артист ще бъде част от четиричленен екип от творци (идващи от Гърция, България, Унгария и Северна Македония) и в диалог с местната общност ще създава произведения на изкуството, вдъхновени от местните традиции на град София.

София обхваща археологически, исторически и архитектурно ценни лични и недвижими имоти от различни периоди във времето. Той също така включва огромно нематериално живо наследство (фолклор, кухня, традиционни самоуправляващи се български културни и образователни сдружения т.нар.Читалища), наследството на малцинствата и имигрантските общности и индустриалното наследство. Културното наследство на София е особено ценно по отношение на българското, европейското и световното културно наследство. Със своята дълга история, изпълнена с важни събития, градът се превърна в мост между различните периоди от време на тази земя – от праисторията до античността и средновековието; от Ренесанса до Новата ера. Ставайки столица на България, градът поема ролята на носител на важни културни традиции и е доказателство за развитието на националната и европейската култура през XIX и XX век. София е водещият център за музейно куриране в България. Тук можете да намерите най-важните музеи и водещи изложби. София е град, изиграл значителна роля в историята на християнството. Една от църквите, Боянската църква, е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Шопската фолклорна област, наричана още „Шоплук“, се отличава с редица културни особености. По-голямата част от населението му принадлежи към етнографската група Шопи и носи общото име „Шопи”. Бабите от село Бистрица (БИСТРИШКИ БАБИ) са известни по цял свят със своите изпълнения на архаичен фолклор от Шоплука. През 2005 г. бабите от Бистрица бяха включени в списъка на ЮНЕСКО с шедьоври на нематериалното културно наследство на човечеството.

• Специално предизикателство към артистите ще бъде и разглеждане на обхвата на културното наследство, част от което не е официално афиширано  като такова или се смята за проблематично като следното: (а) наследството на малцинствата и имигрантските общности в София; б) индустриалното наследство; в) наследството на социализма; и (г) наследството на Османската империя.

 Трета художествена резиденция в Преспа (Северна Македония), 1-28 май 2021 г.

Избраният артист ще бъде част от четиричленен екип от творци (идващи от Гърция, България, Унгария и Северна Македония) и в диалог с местната общност ще създава произведения на изкуството, вдъхновени от местните традиции на Преспанското езеро.

Преспанският регион е исторически, динамичен регион, който включва Северна Македония, Албания и Гърция, включително гори, езера и села. Районът е бил приет като отделна идентичност още от Шести век, когато в района са се заселили славянски племена. Оттогава регионът се формира под много различни влияния, включително: римско, славянско, гръцко, македонски и албанско. През тези времена в историята обаче тя винаги е намирала собствена идентичност, култура и традиции. Регионът държи на природата с голямо уважение, тъй като има две от най-високите тектонски езера на Балканите, тези водни басейни са много важни за хората в района на Преспа. Те имат красиви гори, бързи реки, плажове и старомодни села, сгушени в техните планини и долини. Религията също има голямо влияние в региона. Той е домът на църквата Свети Георги, една от най-старите църкви в Балканския регион. Построена през 12 век и използвана и днес – тя е сграда с огромно историческо значение, съдържаща стенописи от Ренесанс и много важни и известни произведения на изкуството от региона. В района има много други исторически и традиционни църкви и джамии. Друг важен исторически и полезен предмет е древната Via Egnatia, която си проправя път през района на Преспа. Древен път, построен от римляните през 2 век пр.н.е. Някои части от него дори се използват и днес – независимо дали са пешеходни пътеки, или са превърнати в асфалтирани пътища, все още използвани за транспорт. Регионът на Преспа винаги е имал история на пътувания и търговия, този път помага в този процес. Това е прекрасен пример за превръщането на историята в нещо, използвано днес, все още запазващо своето значение. Тези традиции в региона са практики и културата, в която се живее от векове. В тази нова ера на технологиите и глобализма обаче тези традиции не се подчертават както трябва. ECHO II ще помогне да се подобри и изведе цялата история и традиция в областта, които могат да бъдат пренесени и оценени в съвременната епоха.

Изисквания

Артистите трябва да вземат предвид следните изисквания по отношение на произведенията на изкуството, които се очаква да бъдат създадат:

 • Картини: една голяма мащабна картина (мин. 100 × 100 см) или поредица от картини, по-малки от дадените размери (минимум две парчета).
 • Скулптура и занаяти: една мащабна скулптура или инсталация (мин. 100x40x40 см) или поредица от скулптури и предмети, по-малки от дадените размери (мин. две части).
 • Графичен дизайн: най-малко пълен набор от произведения на изкуството.
 • Моден дизайн: колекция от 12 парчета (комбинация от илюстрации и изработени тоалети).
 • Стенопис/Мурал: една стена с размери: 4,4 x 11 m.

Политика за отворен достъп

Дигитални копия на произведенията на изкуството ще бъдат публикувани като дигитална изложба на сайта на проекта ECHO II под Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0) лиценз, позволяващ повторното им използване и ремиксиране за всякакви цели съгласно условията на лиценза.

Метаданните, т.е. информацията, представяща произведенията на изкуството (заглавие и вид на произведението, име на художника, художествена техника, концептуализация и др.), когато бъдат публикувани в дигиталната изложба ECHO II, ще бъдат посветени на Public Domain, което позволява повторното им използване за всякакви цели без условия. За повече информация относно публичния домейн, моля, вижте  CC0 1.0 Universal deed.

Екипът на проекта избра тази конкретна политика за отворен достъп, за да могат произведенията на изкуството и техните метаданни да се използват повторно от обществеността за образователни, изследователски и други творчески цели. Проектът ECHO II се финансира от бюджетът на Европейския съюз, т.е. от средства идащи от европейските граждани (чрез данъчно облагане), и в тази връзка проектът предлага възможност на гражданите да се възползват от творческите резултати на ECHO II, по време и след проекта.

 

Предимства на политиката за отворен достъп за участващите художници 

 • CC лицензите ви помагат да запазите авторските си права, докато каните определени потребители да видят вашето произведение – „някои права запазени“.
 • CC осигурява глобално признание. Все по-често създателите в дигиталната среда разпознават концепцията за CC и иконографията, като лесно идентифицират конкретните повторни употреби, които тя позволява. Платформите за споделяне на съдържание (като Flickr и Vimeo) използват CC лицензиране в процеса на качване, докато сайтовете за търсене (като Google) са създали търсачки, специфични за CC.
 • CC има международно приложение. Най-новата версия на лицензите Creative Commons (4.0) е специално проектирана да бъде глобална в приложението си и да може да бъде изпълнявана със същия ефект във всяка юрисдикция.
 • CC лицензите са лесни за разбиране както от създателите, така и от потребителите. Всеки лиценз има свой собствен лицензен бутон, който може да бъде прикачен към съдържание, за да покаже, че е лицензиран от CC и при какви условия. Чрез щракване върху този бутон потребителят се отвежда до „Лицензен документ“, който предоставя резюме на с обозначение на това, което потребителят може да направи с това лицензирано съдържание. Оттам те могат да получат пълния правен код на лиценза, ако искат да научат повече и подробно.
 • CC материалът е лесен за намиране, осигурявайки по-голяма видимост и повече сътрудничество. Понастоящем Google и редица други търсачки позволяват на хората да търсят специално лицензирани за CC материали, както и уеб браузърът Mozilla Firefox. Също така много платформи за споделяне на съдържание (като Flickr и Vimeo) позволяват на потребителите да търсят или организират съдържание въз основа на лицензионните условия на CC. Това означава, че ако някой иска да намери, използва повторно и ремиксира произведения на изкуството във връзка с избраните традиции на проекта ECHO II, вашите произведения могат да бъдат сред първите намерени и да получат видимост. Получавайки видимост, шансовете ви да станете известни и да привлечете повече сътрудничества и финансиране се увеличават.

Приемайки политиката за отворен достъп на проекта ECHO II, вие също приемате причините, поради които екипът ни е решил да дигитализира произведенията на изкуството и да ги публикува в дигиталната изложба под лиценза CC BY-SA 4.0. Това означава, че сте социално отговорен творец.

CC лицензи не могат да бъдат отнети. Веднага след като произведението с авторски права и / или неговото цифрово копие бъде публикувано под лиценз за CC, то е и ще остане отворено завинаги. Лицензът за CC може да бъде променен само когато дадено културно произведение е значително преработено и променено (например в случай на преработено издание на книга). Но първоначалният лиценз за първоначалното произведение, както и всички повторни употреби въз основа на този първоначален лиценз ще останат валидни. Вдъхновителите на лицензи за CC включиха тази разпоредба в своите правни актове, за да гарантират отвореността на културните произведения за по-нататъшното развитие на знанието и културата и съответно за по-нататъшното развитие на икономиката и благосъстоянието на обществото. Прилагайки CC лицензи към вашите културни произведения, вие не само увеличавате шансовете те да станат по-видими и популярни, но също така допринасяте за отвореното движение, неговата визия, мисия и цели.

Никой не може напълно да контролира повторното използване и ремикси на съдържанието, след като бъде публикувано онлайн, независимо дали е лицензирано от CC или не. Във всеки случай екипът ни ще повиши осведомеността относно добрите практики във връзка с повторното използване и ремиксите на лицензирано от CC културно съдържание, като организира работни срещи на GLAM Hack и други събития в контекста на проекта и извън него.

Приложения

Творците, които желаят да участват в една (1) от трите (3) художествени резиденции, са поканени да попълнят този формуляр за кандидатстване (към който трябва да прикачат кратка биография и портфолио). Срок за кандидатстване до 26 март 2021 г. Процесът на подбор ще завърши до 1 април 2021 г. Всички кандидати ще бъдат уведомени за резултатите по имейл. Изборът ще се извърши от работния екип на ECHO II въз основа на: 

 • типът, концепцията и идентичността на предишните произведения на художниците (портфолио или / и онлайн хипервръзки),
 • причините, които мотивират артистите да участват в резиденцията.

COVID-19 

Работният екип на ECHO II следи отблизо ситуацията и ще предприеме всички необходими мерки за защита на участващите артисти, служителите и местните общности срещу разпространението на COVID-19. В случай, че резиденциите трябва да бъдат отложени и реализирани на различни дати, избраните творци запазват позициите си и ще бъдат своевременно уведомени за всички промени, които ще трябва да бъдат направени. В случай, че артистът не може да участва в резиденцията поради промяна на датите, ще му/й бъде предложена възможност да участва в една от следващите резиденции, които ще бъдат приложени в рамките на проекта (вижте по-долу: „Повече информация“) . В случай че художникът откаже участието си поради други причини, той / тя не поддържа позицията и ако желае да участва в крайната предстояща резиденция, е длъжен да следва процеса на кандидатстване, както ще бъде описано в следващите покани.

Повече информация

За повече информация относно проекта ECHO II можете да се свържете с Пепа Пенева  (pepa_p@openspacebg.com).

ECHO II се изпълнява от Open Space Foundation, в сътрудничество с организации с нестопанска цел Inter Alia,  Sfera International, Pro Progressione и Balkan Beyond Borders, и със съдействието на PostScriptumкомпания, която отговаря за дигиталната стратегия на проекта.

In the context of ECHO II, the partnership will organise four (4) art residencies in total.  The last art residency will be in Spetses Island (Greece), based on the local traditions inspired by the sea. The last open call for artists and the exact dates of the final art residency will be announced during 2021.

В контекста на ECHO II партньорството ще организира общо пет (5) арт резиденции. Последните 2 резиденция ще бъдат на остров Спецес (Гърция) и в гр.Смолян (България). Следващите отворени покани за артисти и точните дати на окончателната резиденция ще бъдат обявени скоро.

#ECHOII #TraditionsInTransition #EuropeForCulture

ECHO II се съфинансира по програта “Творческа Европа” на ЕС и програма “Култура” на Столична община