Дизайнерски колекции създадени в рамките на проекта за изкуства Echo Academies

 

Дизайнерски колекции създадени в рамките на проекта за изкуства Echo Academies

С голяма радост представяме резултатите от втория етап на проекта за изкуства Echo Academies на фондация “Open Space”, който има за цел да насърчава млади и изгряващи европейски таланти. Участие в конкурса, който се проведе през октомври 2023 г., взеха десет млади дизайнери от България, Италия, Испания, Нидерландия, Литва, Турция, Косово и Албания.

Професионално жури селектира три модни колекции, които Фондация Опън Спейс финансира да бъдат произведени. Критерии при избора бяха иновативно и интересно предаване на темата, експериментални елементи и потенциал на колекцията да бъде реализирана и носена.

Ето моменти от събитията, на които дизайнерите, представиха колекциите си:

Илка Ахиу (Косово) включва в колекцията си традиционното каре от родопска носия и пластенето като техника, която оживява и придава игрив характер на дрехите.

Снимки: Dion Gjoka

Йордан Михалев (България) презентира изискана мода, предлагаща добра спойка между традициите и новото време. Детайлите, заимствани от родопска носия присъстват в облеклото, по натрапващ се начин, като придават приятна изисканост.

Снимки:  Цанислав Христов

Хосе Мари Ста Иглесиас (роден във Филипините, позиционирал се в Нидерландия дизайнер), напомни с колекцията си, че големите дизайнери умеят да разчитат кодовете и майсторски да ги пренесат в новото време. Смело и интересно решение в неговата работа е новият живот, който дава на декорацията с гайтани. Творецът показа заиграване с формата на носията и експериментация с геометрията.

Снимки:  temet.studio

Пепа Велева – председател на Управителния съвет на фондация “Open Space”, сподели следното за конкурса Echo Academies:  „Радвам се, че конкурсът предостави възможност на талантливи дизайнери да покажат своите уникални и иновативни идеи. Всеки от участниците експериментира с нови техники и материали. Освен това успя да представи своите модели по вдъхновяващ и в същото време различен начин пред публика. Искам да благодаря на всички участници за тяхната креативност и усилия. Пожелавам на младите дизайнери много успехи в бъдещите им творчески начинания. Очевидно има какво да учим и заимстваме от миналото. Прекрасно е да виждаме новия прочит и се надявам да го откриваме и в други модели“.

Днес обявяваме наградите за дизайнерите на база: качестена изработка, стратегия за представяне, както и успех в достигането до публиката (нещо което се надяваме да се развие още във времето). На база на тези показателя, колекции получават следните отличия и парични награди:

 

Първо място за Илка Ахиу (Косово) и награда в размер на 3000 евро

Второто място е за Йордан Михалев (България) и награда в размер на 2000 евро

Трето място: Хосе Мари Ста Иглесиас (Нидерландия), който получава награда от 1000 евро

 

 

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз и Национален фонд „Култура“.