Кино работилница в център МИР кв.Факултета, София

12 младежи от кв.Факултета гр.София участваха в кино рабтилница с Alberto Redighieri от Италия. Домакините ни то HESED – Фондация “Здраве и социално развитие” покани момчета и момичета от ромската общност, с която работят от години. Единственото условие бе интерес към видео заснемане и продукция.

Ежедневната употреба на смартфони и наличието на екрани на таблетите и компютрите, в ежедневието предават информация, послания и емоции с филтри за визуална комуникация. Те създават исторически контекст, в който виждаме все по-голямо значение на това да разберем какво е движещ се образ днес, да разберем техниките, самия език на визуалния образ и най-вече да знаем как да изразим себе си чрез него. Само чрез историческо и социално разбиране, новите поколения влизат в контакт с живата материя на онова, което движещите се изображения – кино, телевизия, интернет, социални мрежи, смартфони, искат да ни кажат. Затова е време да се научим да казваме, да изразяваме това, което чувстваме, чрез езика на киното.” – споделя Alberto Redighieri.

В рамките на 3 дни участниците се запознаваха с езика на движещите си изображенията, разговаряха за техническите им характеристики и философия, за днешния свят и отражението, което ни дава света на екраните. Кино работилницата приключи с изработване на крати видеа от участници и заявка срещите им да продължат.

Alberto Redighieri е филммейкър, завършил в Италия. Автор е на няколко документални филми, независими продукции, участвали в Европейски фестивали за документално кино. Алберто е в България с подкрепата на програма “Еразъм+” на Европейската комисия и интервюира участници в проекти на фондация “Опън Спейс”.

През ноември ще видим неговия поглед към еко-акции на младежи в София, в подкрепа на движението #FridayForFuture, стартирало в Швеция по инициатива на 12 годишната Greta Thunberg. Изложбата ще бъде на Моста на влюбените зад НДК и ще представи портрети на участниците.