Контактен семинар в Атина

На 01 и 02 април в Атина се проведе контактен семинар по проект “Youth Going Live”, който изпълняваме в партньорство с организации от Гърция, Полша, Сенегал, Того и Нигерия.

Тридесет младежи от Смолян, Търговище и София се впуснаха в забавно пътуване с автобус до Атина на 30 март. За някои от тях се събират 18 часа път, както и среднощна проверка на границата, доспиване след това, но никой не се оплакваше. Пристигайки в Атина – след вкусната и обилна обяд-вечеря се впуснахме в разходка из нощна Атина. Силно препоръчваме да видите града, не само Акропола, осветен! Очарова ни и хостела (много над представите ни за хостел с удобствата, големината на леглата, чистотата и хигиената), в който споделяхме пространства заедно с още 30 младежи от Полша.

1 април бе ден за запознаване с останалите участници. Разходихме се в смесени групи из небезизвестния квартал Екзария, от които тръгват немалко протести и бунтове в Атина, а в работна сесия 1 час по-късно се чудихме как един квартал може да произведе толкова много различни впечатления. Следобед де-конструирахме и после ре-конструирахме от същите материали (хартия и боя) артистични пана, които да представят собствения ни светоглед и емоции. Слушахме традиционни гръцки песни, а за гръцката храна да не говорим. Мусаката, мидите и Гируса бяха сред най-предпочитаните в менюто ни. Деня за много от нас завърши на най-високия хълм на Атина, от който се открива прекрасна панорамна гледка на 360 градуса.

Следващия ден бе посветен на среща с участниците от Арт резиденциите от партньорските страни и театрален спектакъл, създаден от всички тях заедно. Малки етюди, пресъздаващи личните истории на участниците в арт-резиденциите се представяха на сцената един след друг. Интересно беше да наблюдаваме този нов начин на изразяване: много герои, всеки от тях главно действащо лице на отделен малък етюд. Малко прилича на ТикТок и непрестанния поток от видеа, които наблюдаваш през телефона. Ето че и на театралната сцена може по подобен начин да видиш истории и да те докоснат. За кратка време да съпреживееш с толкова много хора личните им съдби. Определено се получи интересен спектакъл. Прибирайки се в хостела се събрахме в лобито и повече от 2 часа споделяхме какво ни е харесало или нехаресало, какво сме разбрали или неразбрали, защото да си признаем да гледаш театър на английски език си е предизвикателство.

Последния ден (преди тръгване) намерихме време и се качихме да видим Акропола. Не може да дойдеш до Атина, и да не се качиш да видиш това легендарно място. Наехме си екскурзовод, но по-впечатляващото бе че го изненадахме с познанията си за Гръцката митология. Късно вечерта отново на път и отново в автобуса. Този път заспали от умора и емоции.

В една от почивките на бензиностанциите празнувахме и рожден ден – на Дария от Смолян. Вероятно ще го помни този ден: зашеметяващи гледки, нови места и толкова много нови хора и приятели, които ти честитят и те прегръщат. Наздраве Дария! Пожелаваме ти много пътувания, и всеки път да се завръщаш щастлива и удовлетворена от пътуването!

Благодарим на InterAlia за домакинството, на колегите от останалите държави – Полша, Сенегал, Того и Нигерия – че споделяха и ни позволиха да се докоснем до тях и тяхната култура. На програма Еразъм+ на ЕС за тези възможности да пътуваме, да срещаме себеподобни хора и да порастваме! До нови срещи някъде по света!