CROSS – Гражданското общество и борбата срещу глобалните мафии от Палермската конвенция до днес, среща в Палермо

 

На 28-29 октомври в Италия се проведе среща на НПО: “CROSS – Гражданското общество и борбата срещу глобалните мафии от Палермската конвенция до днес“. От българска страна участва Марта Буджио наш сътрудник, който още през 2018 г. инициира подобни събития в София. Тази двудневна конференция беше организирана в Палермо на 22-ата годишнина от така наречената „Конвенция от Палермо“, която представлява повратна точка в борбата срещу организираната престъпност на международно ниво, защото засилва  сътрудничеството между различни страни и участието на гражданското общество в борбата с организираната престъпност. Името CROSS всъщност представлява пресичането на пътища, държави и опит, необходими за справяне с престъпността.

През тези дни много лектори анализираха постигнатите успехи и актуални проблеми в борбата с групировките и корупцията и дадоха различни гледни точки по редица подтеми. Всъщност на 28 октомври се състояха четири различни панела, посветени на социалното повторно  използване на конфискувани активи, гражданска бдителност и противопоставяне на корупцията, международния трафик и правото на истината. На следващия ден бяха организирани кътове за лектори, за да дадат глас на италиански и международни проекти, инициирани от неправителствени организации и институции. По време на тази сесия беше представен и проектът Europe Hub, в който Open Space е партньор.

Сред акцентите на събитието бих отбелязала пионерската роля на италианското законодателство, отбелязана от много презентатори. Ако Италия за съжаление е известна с това, че е територия на мафията, трябва да хвърлим светлина върху факта, че тя е и модел за антимафия. Практиката на повторно използване на конфискувани активи за социални цели е чудесен пример за това: от нещо лошо може да се създаде нещо добро, Имахме шанса да видим, като посетихме Sartoria Sociale, социално шивашко ателие и магазин, разположени в пространство, което някога е принадлежало на мафиот, където сега хората в неравностойно положение работят и разширяват своите умения. Тази тема беше доразвита през следващите дни от участниците в Europe Hub, които работиха върху написването на набор от инструменти за насърчаване на предприемачеството сред младите хора и свързването му с възможността за повторно използване на конфискувани активи.

Също така бях впечатлена и мотивирана от думите на Дон Луиджи Чоти, президент на Libera, който подчерта ролята на младите в обществото, като каза, че ние сме „чувствителни,  любопитни, страстни“ и можем да бъдем „надеждни свидетели“ в нашето общество, което е силно засегнато от егоизма.

На същата позиция бе и Нандо Дала Киеза, почетен президент на Libera и професор в университета в Милано, който представи много блестящи резултати от последните двадесет години в Италия: правно образование в училищата, производство на книги, филми и театрални пиеси по темата за справяне с мафията, създаване на университетски курсове по геополитика и справяне с организираната престъпност. Всички тези на пръв поглед дребни действия могат да имат огромно въздействие върху обществото, тъй като включват голям брой хора, които могат да разпространят културата на законност навсякъде.

На 30 и 31 ние, членовете на ШАНС, посетихме винарския завод на Consorzio of Libera Terra, също построен в конфискуван актив, и работилницата-библиотека Booq, място за четене, учене, срещи или работа. На тези невероятни места, целунати от слънцето и заобиколени от красотата на сицилианския пейзаж и архитектура, работихме върху инструментариума на Europe Hub и върху разработването на следващите стъпки от нашите проекти.

Това преживяване беше страхотна възможност да научим интересни неща, да се срещнете със страхотни хора, идващи от различни страни или произход, да опитате местни продукти и традиции и да си припомним, че от всеки нас зависи да направи нещо, за да бъде света по-добър място.

И един прекрасен подарък – тениска от Sartoria Sociale – социално предприятие в Италия, което бе представено като една от добрите практики в рамките на срещата.
Накратко: Sartoria Sociale работи с уязвими групи, като им осигурява обучения по шев. Освен това: произвежда и продава артикули, за да подпомага хора в нужда, а работилницата им е разположена в конфискуван имот. Ето какво се случва като резултат: https://sartoriasociale.com/
Разгледайте магазина им: https://sartoriasociale.com/product-category/sartorial-garments/?lang=en ! Истински радетели са на идеята за кръговата икономика и живот с нулеви отпадъци. А ние се вдъхновяваме от примера им.

Работната среща е част от работата ни по проект EUROPE HUB, финансирана от Европейски съюз, по програма Еразъм+.