Ден на розовата фланелка

By February 26, 2020Новини

Денят на розовата фланелка

Всяка година в последната сряда на февруари отбелязваме международния Ден за борба с училищния тормоз. Тази инициатива започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.

Тогава научих, че двама души могат да измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва Травис Прайс, който през 2007 е бил на 17 години. „Най-накрая някой да застане зад гърба на по-слабото хлапе.

Тази година в инициативата ни #BigPainting ви каним да помислите как трябва да постъпите в ситуации на тормоз? Да помислите  и как можете да се противопоставите на тормоза ВСЕКИ ДЕН.

 

Ето КАК ДА СЕ ВКЛЮЧИТЕ?

АКО СТЕ УЧЕНИК, споделете с вашите съученици, приятели, брат или сестра идеята да носите розова тениска на самия ден 28 февруари.

АКО СТЕ РОДИТЕЛ, можете да сложите розова риза, тениска, вратовръзка или лентичка в знак на солидарност. Поканете и други родители и ваши приятели да направят същото, изпращайки децата си до училището в сряда, 27 февруари.

АКО СТЕ УЧИТЕЛ, можете да намерите време и място за ваша собствена инициатива, чрез която да изразите съпричастност и да се включите в кампанията. Предлагаме ви няколко идеи за групово занимание, която всеки учител може да проведе с класа си, за да отбележи и осмисли Деня.

—————————-

Диму, които нараняват: 

Раздайте самозалепващи лисчета и химикални на всеки ученик.

Помолете всеки да напише на лисчета обидни, груби коментари или прякори, които е чувал по адрес на друг човек (без да посочва имената).

Опънете въже в стаята или с хартиено тиксо маркирайте на пода линия, като маркират следните точки:

  • Закчака/шега
  • Унизителна шега
  • Болезнена обида

Помолете учениците да залеппят бележките по въжето, подбирайки най-подходящо за тях място. Помолете ги да не разговарят и коментират съдържанието на лисчетата помежду си.

Поканете всички да се раходят и  да разгледат написаното. Обикновено има повтарящи се думи, разположение на разлияните точки от нашата въпбражаема линия.

Въпроси за обсъждане: 

Когато всички ученици се върнат по местата си, попитайте какво са забелязали, като насочвате анализа и дискусията с помощта на следните въпроси:
1. Видяхте ли някои думи на повече от едно място на графиката?
2. Как смятате, защо според някои от вас дадена дума е по-малко обидна, а според други е унизителна или болезнена?
3. Променя ли се нещо от това как или от кого са използвани думите?
4. Защо хората използват подобни думи?
5. Причиняването на болка на другите посредством използването на такива думи форма на тормоз ли е? Защо?
6. Попитайте всеки дали може да види прилики между думите на бележките. Има ли например думи, свързани с физическия вид, умствените способности, етническата принадлежност, пола и т. н.?
7. Има ли думи, използвани само за момичета и други думи, използвани само за момчета?
8. В коя точка са поставени най-обидните думи?
9. В коя точка са поставени най-много залепващи се листчета? Как може да обясните това?

———————————————

Може да качете снимки и да споделите как протича Деня във вашето училище на фейсбук събитието Ден на розовата фланелка или в страницата ни @EatHate, за да усетим заедно силата на съпричастността и взаимната подкрепа.

  • Споделяйте групови снимки и избягвайте да качвате индивидуални снимки*.
  • Грижете се снимките да не накърняват чувствата на други хора.
  • Не снимайте хора в ситуация, която е уронваща достойнството им и може да ги представи в лоша светлина.
  • Не снимайте хора, ако са емоционално разстроени – сърдити са, викат или плачат.

*Снимките, на които има деца, трябва да имат съгласието на родителите/настойниците на децата. Изключение правят снимки, представящи масово мероприятие – публика на футболен мач, състезание с множество участници, публика на концерт и т.н.

Не забравяйте да посочите за снимките си:

Къде – в кой град, конкретно място – кое училище, детска градина, площад, местност или др.

Кой – може да не изписвате подробно имената на хората от снимката, но отбележете от кое училище/ детска градина. Кой клас или група са децата. Кои са възрастните, ако има такива на снимката – класните ръководители, родители, други. Може да напишете приблизително броя на участниците в инициативата.

Какво – по какъв начин отбелязвате Деня на розовата фланелка, с каква конкретна дейност?

Как – разкажете за атмосферата, в която е протекло събитието, възникнали ли са идеи, има ли препоръки. Опишете с няколко думи отзивите за инициативата от участниците.

 

Ще се раздваме да чуем и споделим ваши инициативи, които имат потенциал да направят промени и с други хора. Примера на Дейвид Шепърд и Травис Прайс е не само заразителен! Той наистина променя чувствителността ни по тази болезнена тема.