Доброволци в старата столица Велики Преслав

На 1 август посрещнахме младежка бригада доброволци, които в следващите 45 дни ще помагат на разкопки във втората столица и в музея в гр.Велики Преслав.

24 младежи от Швеция, Латвия, Полша, Испания, Италия и Португалия избраха да се включат в кауза и да прекарат част от лятото си помагайки. Задачите, които младежите ще изпълняват са: помощ при разкопките и рестврирането на Некропол край дворцовия комплекс, реставриране на  глинени и метални изделия, намерени при разкопките, превод на материали в музея на техните езици и запис на аудио файлове за посетители. Паралелно с тяхното идване открихме и лятно училище за деца и младежи от гр.Велики Преслав и такива, които са на гости на своите баби и дядовци. Запознаване с всяка от участващите държави, техни символи, известни личности (спортисти, музиканти, актьори), сравнения  в исторически и географски план са част от темите които малчуганите ще проучват с помощта на доброволците и екипа ни.

Актуални новини за живота, работата и как си прекарват свободното време може да следите и през блога на Мария от Испания:

https://velikipreslavanamazingadventure.wordpress.com/2018/08/08/our-first-week-here/

Проектът се реализира с подкрепата на Европейската програма “Еразъм+”, Ключова дейност 1: мобилност на младежи, и община Велики Преслав