18 деца и 6 майки днес опитаха магията на съвместната работа.

Една талантлива млада художничка от Латвия – Ieva Krivma превърна в празник днешния следобед на пациентите в Детска болница София. С усмивка и с набор от инструкции на български език, Ieva покани малките пациентите да се осмелят не само да рисуват, но и да позволят на други деца да довършват започната от тях рисунка. В процесa на работа, участниците преминаха през няколко различни емоции: в началото леко ревниво [„Как пък ще дам рисунката си на някой друг?“], по-късно стъписване [„Как да рисувам върху листа на някой друг?“], на финала щастие [„Бинго – моя лист вече е при мен!“] и настървение да продължат да рисуват и работят по същия начин.

Техниката, която Ieva използва е многопластова: позволява на участниците да преодолеят срамежливостта си и да видят, че рисуването може да бъде забавен процес. Чрез постоянна смяна на полето на рисуване – могат да видят накуп много различни техники и „да си откраднат“ тези които им допадат. Виждат, че рисуването може да е забавно, да няма бариери и предварително поставен модел, с които да се сравняват и да оценяват рисунката си. Но най-силния елемент е, че децата виждат ефекта от съвместната работа: резултата е много по-пъстър, по-богат и много по-интересен от колкото самите те са очаквали.

Вероятно ви се е налагало да работите в екип и да изпитате на свой гръб затрудненията от колективната работа. Специалистите са на мнение, че груповата работа по конкретна задача  позволява на участниците много бързо да се опознаят и да развият толерантност помежду си. За съжаление обаче има няколко фактора, които могат не само да осуетят постигането на резултат, но могат и да напрегнат ужасно много соло-играчите или тези, които са по-затворени и трудно успяват да предадат идеите си на останалите членове на групата. Избирайки подходящи техники обаче, можем още от ранна възраст да започнем да възпитаваме в малките души толерантност, възприемане на другия с неговите качества и умения, и преди всичко да видят силата на многообразието при работата заедно. И както Мечо Пух казва: „Какво е по-добре от едно гърненце с мед? Две гърненца с мед“. Така и днес малчуганите видяха, че когато много хора работят заедно, резултата на финала може да бъде шарен, фантастичен и богат.

Ето какво децата попитаха Ieva на финала: „Кога пак ще рисуваме заедно?“, „Тази игра можем ли да я правим с нашите приятели или у дома с мама и тати?“.

Благодарим на Иванка Ставрева – друга млада художничка от София, която превеждаше на децата за да  улесни общуването им с Ieva, и колегиално подкрепяше латвийската художничка. Ситуация, която точно в артистичните среди не е типична картина, и направи събитието още по-магично.

Уъркшопа се реализра в рамките на проект „Freedom of (Hate) Speech”, финансир по програма „Еразъм+“ на ЕС, Ключова дейност 1: мобилност на граждани.