ECHO 2 с първата изложба в Северна Македония

На 21 юни, в Битоля, Северна Македония бе открита първата изложба по проекта ECHO II: Traditions in Transition, който има за цел да създаде условия художници, работещи в областта на живописта, скулптурата, графичния дизайн и занаятите, да създадат оригинални произведения на изкуството, вдъхновени от местни традиции. Домакин и организатор на събитията в Северна Македония е Sfera International

Днес ви представяме Николай Маринов – българското участие в арт-резиденцията и изложбата в Северна Македония. 

Николай Маринов има магистърска степен по скулптура от Националната художествена академия (София, България) и бакалавърска степен по скулптура от Университета “Св. Св. Кирил и Методий” (Велико Търново, България). Той има 15 години опит като скулптор и е участвал в над 50 групови изложби, като Националната изложба за малка скулптура и рисунка (СБХ София), Биеналето на малките форми (Плевен), Биеналето на хумора и сатирата (Габрово ), и други. Носител е на награди за скулптура от различни конкурси, като Националните награди Алианц България (Ловеч, 2017 и 2013), Наградите Алианц България (Плевен, 2011) и Националния конкурс за млади художници, критици и куратори на Международната фондация Св. Св. Кирил и Методий.

От началото на живота си (или от началото на спомена си за себе си) създавам различни неща. Вярвам, че да си художник е мисия. Имах късмета да имам родители, които ме подкрепяха и досега не съжалявам за избора си. Вдъхновявам се от природата, нейното съвършенство, пълнота и баланс и в работата си използвам предимно естествени материали, като камък, метал и дърво. Експериментирам с различни видове и структури на материали и техники, изучавам тяхното взаимодействие и търся правилния израз и баланс. Също така се опитвам да постигна хармония между съставните елементи и да предам енергията, която имат.” (Николай Маринов)

В рамките на арт-резиденцията Николай създаде инсталация, която нарече

Interconnections / Взаимовръзки

Произведението е вдъхновено от миналото и настоящето на мястото, където е създадено. Използвам прости природни закони и материали, за да покажа чувството, което изпитвах. Произведението се състои от множество камъни, свързани с метално въже. Камъните символизират различните народи и националности, свързани помежду си чрез конец (метално въже) и си взаимодействат помежду си. Самите те са отделни единици, но и общо цяло. По този начин съседните нации имат отделна особеност и настояще, но също и общо минало и корен. Чрез законите на физиката (теглото, масата и енергията) показвам, че когато поставите (люлеете) една единица, всички останали единици се движат и си взаимодействат – както и хората и националностите: влияят и определят обща посока. Творбата е поставена върху ябълково дърво като част от мястото, на което е създадена.(Николай Маринов)

снимки: Николай Маринов

За останалите трима автори, както и за предстоящите събития по проекта можете да следите от страницата: www.echo-ii.eu

 

Проектът се финансира по програма “Творческа Европа” на ЕС

Партньори