Изложба фотографии по проект “Европейско културно наследство на сцената” в София пред НДК

Фондация “Open Space” ви кани на изложба фотографии на произведеното в рамките на проект “Европейско културно наследство на сцената (ЕCHO)”.

Твърди се, че справянето с травматичните преживявания и травматичното наследство има терапевтични ефекти. ECHO се фокусира върху “Тъмното наследство” (Dark Heritage) като част от местната идентичност, оформена от “неизвестните” и “неспоменатите” факти, които травмират група хора и определят тяхната култура. Не малко места из Европа са белязани от травматични събития, свързани с войни, геноциди, масови убийства, етнически конфликти, политическо или социално потисничество, разграбване на собственост, насилие и смърт, които са врязани в тяхното наследство, материално и нематериално.
От октомври 2018 до Май 2019 артисти от България, Гърция, Северна Македония и Сърбия проучваха и пресъздадоха по своя си начин спомени за миналото, с призив ДА НЕ СЕ ПОВТАРЯ НИКОГА ПОВЕЧЕ.

Част от произведенията им са представени във фото изложба в откритата галерия в парка пред НДК гр.София (до Лятно кино Кабана). Фотографиите са на:  Владимир Йорданов и Захари Минчев от Hunt on Photos Studio (България) и Jelena Dukaric (Сърбия).

Автори, които представяме в изложбата са: Мартина Лапика и Иванка Любомирова Ставрева от България, Depy Antoniou и Aristaios Tsousis от Гърция, Ljubica Meshkova – Solak и Kiril T. Konstantin от Македония, Snezana Petkovic и Bojan Josic от Сърбия, Stratis Vogiatzis и Yorgos Samantas от Caravan Project Productions, Alberto Redighieri от Италия, и фотографите: Стоян Николов и Иван Григоров от България.

Проектът се финансира от програма „Creative Europe” на ЕС, Национален фонд Култура, с подкрепата и домакинството на Столична Община, Дирекция Култура.

В партньорство на: Inter Alia (Гърция), Sfera (Македония), Vojvodina Civic Centre (Сърбия) и Фондация „Опън Спейс“ (България)

Координатор за България: Open Space Foundation http://openspacebg.com/echo/