Финалът на 10 прекрасни месеца

Малко с тъга и повече с копнеж да видим порастването, казваме “ДОВИЖДАНЕ” на 4-ма смели младежи от Африка, които през последните 10 месеца бяха с нас в България и помагаха на нашата организация. Интерсни и много различни, от всичко с което самите ние сме се срещали до момента!

https://www.facebook.com/ssemaganda.jeffkenneth/videos/1689406197977225/

Малко преди да си тръгнат, с Лоти (Lott Ulanga от Танзания) имахме разговор – “Успешен ли беше проектът за нас, българската организация?”.

За да разберете (и той и вие), мнението на повечето хора от екипа ни, даваме пример: преди около 20 години, един човек от Танзания се оженва за девойка от малък град в България. Само той си знае през какво минаха той и съпругата му, докато го приемат – семейството, общността, колегите им. Сега като го попитат “Кили (това е името на човекът) къде си роден?” и той през смях отговаря: “В България”. Младежите от Африка се запознаха с него. Усетиха колко много го уважават в момента именно в онзи малък град, където преди 20 годинии бе обект на приказки и отхвърляне. Самите те (африканските младежи) получиха много любов и приятелски прием на много места в България. И като добавим и чудесните моменти преживени с екипа ни – ДА! Проектът им бе успешен, от гл.т. на нашата организация. На теория и от разстояние сме толерантни, разбиращи и проникновени. Само в живия контакт обаче, можеш да проумееш своите лични граници, да разбереш що за човек имаш до себе си и по-важното – как заедно можете да се допълвате и направите своя и неговия живот по-хубав и интересен.

За 4-та доброволци 10-те месеца в България бяха сложни, нови и изпълнени с културни шокове. Те порастваха, но заедно с тях – и много българи живеещи и работещи рамо до рамо с тях. Най-директния и истински начин е прякото взаимодействие Срещата лице в лице. А те смело устояха и се справиха с всички предизвикателства.

Сега сме нетърпеливи да видим тяхното израстване! Като ревниви родители, ги изпращаме на летището и тръпнем да видим как тези млади хора ще се развият, какво ще постигнат в живота и средата си? Предизвикателствата пред тях са огромни! Светът, в който живеят е много различен от нашия. Да, имат телефони и понякога интернет, но “права”, “протестирам”, “достъп до информация” са неща абсолютно нови и за четиримата. Не че това са определящите характеристики на днешния Европеец, но все пак само да маркираме – между нашия и техния свят има колосални разлики.

След 10 години, когато днешните тинейджъри тръгнат да пътуват и откриват Африка, вероятно ще са много стъписани от порядките и възможностите, които стоят пред тези млади хора там. И именно в това смятаме, че са и техните предизвикателства. Да израстнат и реализират своя потенциал именно в тази трудна средна, с немного възможности пред младите хора.

Успешен полет в живота приятели! Ще следим как се развива живота ви!

СПЕЦИАЛНИ БЛАГОДАРНОСТИ на EACEA на ЕС за доверието към нас и възможността, която ни предоставиха, да работим по проект по КА2 – Развитие капацитета на младежките работници, по програма “Еразъм+” на ЕС. Проект “Art for social change”:  10 месечна Европейка доброволческа служба на 4-ма младежи, част от програмата от дейности по проекта.