ФОТО-ИЗЛОЖБА “Алтернативи за свободното време” | 19.12.2015

Mясто: American corner – Столична библиотека, пл. “Славейков” 4a

Дата: 19.12.2015 (събота),

Начален час: 15:00 ч.

За младите хора често се чуват гласове в публичното пространство, че са различни от нас, друго поколение, наричат ги дори „ужасно” и изгубено поколение. Изпуснато ли е младото поколение на България?, преценете сами по успешните проекти, които осъществихме заедно.

През цялата 2015 година млади хора се бориха с предизвикателства от най-различно естество, организираха се и създаваха добро, красота и развиваха доброволческият труд в полза на обществото – нещо, което малко хора забелязват.

Столицата се превърна в още по-красиво място след като още дузина ел.табла в „Младост” и „Надежда” бяха превърнати в произведения на изкуството от млади художници. Пак те стоплиха с рисунките си занемарени входове на „Люлин” 6, както и направиха Столичната педиатрия в болнично място с по-малко стрес за пациенти и родители. Садиха фиданки, реновираха междублокови пространства в кв.”Толстой” и „Люлин” 6, създадоха площадка за колективни игри. Неуморни, може да ги видите и в МОЛ-а, където 3 art-ателиета отвориха врати. Тук се изработват вълшебни картички, аксесоари от вълна, декупаж, бижута от полимерна глина, в които младежи упражняват уменията си да работят с деца и млади майки. И още, и още!

Сега е време да преброим и отчетем успехите им!

Ето и РАВНОСМЕТКАТА в цифри: 22 младежки инициативи, в рамките на които се създадоха:

 • художествени произведения в публични пространства: 4 трафопоста в кв.”Младост”, 19 ел.табла в кв.”Надежда”, 15 картини по стените на Столичната Педиатрия, 3 пана украсяват занемарени входове в кв.”Люлин”, 6 платна са на тема природа;
 • засадени 43 фиданки в детски градини в „Младост” и II Английска езикова гимназия в София;
 • реновирани са 2 пред-блокови пространства в кв.”Толстой” и „Люлин” 6, като във второто създадохме и площадка за колективни игри;
 • направени са 9 репортажа – представящи няколко професии и готварски трикове и съвети;
 • консултирани 18 момичета как да се грижат за своята кожа;
 • създаден блог по темата „Здраве за кожата“;
 • 5 ателиета отвориха врати: за направа на картички, аксесоари от вълна, декупаж, бижута от полимерна глина, в които младежи упражняват уменията си да работят с деца и млади майки;
 • pодителска група за взаимопомощ;
 • oборудван клуб за настолни игри;
 • 4 концерта в кварталите „Младост”, „Надежда” и „Люлин”;
 • проучване на нормативна база и добри практики от други страни.

И във всичко това участваха общо: 244 младежи, 71 деца и 18 родители.

За младежите които ще видите на откриването на фото-изложбата, тази една година бе интензивна и много полезна. Развиваха уменията си да планират дейности, да реализират и оценяват напредъка си. Качествата, които надградиха в рамките на изтеклата една година ще им помагат в търсенето на професионална изява, свързана с техните интереси. Показахме им как да търсят финансови ресурси и подкрепа. Но най-вече как да сбъдват мечтите си, помагайки и работейки с хората и за хората.

Нашият подарък за тях е да ги поздравим за усилията и ентусиазма им.

Ще се радваме да споделите заедно с нас този празник. Те го заслужават!

Проект „Алтернативи за свободното време“ на Фондация „Open Space” се финансира по Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014. С подкрепата на СО район Надежда и Столична библиотека. Дарители: ЕКОМ 1, Alvers Comers, частни спомоществуватели. С медийната подкрепа на нашите партньори.

За нас ще бъде удоволствие, ако можем заедно да превъртим лентата на изминаващата година, да си спомним добрите моменти и с чаша вино в ръка да поздравим младите хора, работили за града и развитието на средата.

Заповядайте! Очакваме ви!

American corner – Столична библиотека, пл. “Славейков” 4a, 19.12.2015 (събота),  15:00 ч.

За контакти: Виолета Иванова – 0876 692 753   |     info@openspacebg.com