“Златна игла 2023”: Вдъхновение, Традиции и Устойчивост в Модата

“Златна игла 2023”: Вдъхновение, Традиции и Устойчивост в Модата

Академията за мода, с председател проф. Любомир Стойков, организира стилно ексклузивно събитие за връчването на най-авторитетнoто отличие за мода в България „Златна игла 2023“.

На 29-тата церемония за връчване на наградите, председателят на Фондация “Опън Спейс” имаше честта да връчи статуетката на Д-р Росица Рангелова от модната къща RoRa, която бе удостоена с наградата в една нова за конкурса категория: „Детска мода“. Нейният подход към модата за деца не просто издига стила, но и слага акцент върху важността да се отдаде внимание на развитието на чувството за красота при децата.

„Колекцията на д-р Росица Рангелова поставя фокус върху детето, което също има нужда да бъде забелязано – споделя Пепа Велева, председател на Фондацията. И вероятно изборът на Академията за мода, лично аз да връча тази награда, не е случаен. Плахо и отскоро екипът ни влиза в света на модата и търси вниманието на дизайнерите. Лично за мен обаче откритие на тазгодишната церемония е младата дизайнерка Лиа Каменова и бранда й Reflet, удостоена с приза „Най-добър млад дизайнер“.  Колекцията ѝ от деним е свежа и вълнуваща. Вдъхновението ѝ от 60-те до 90-те години е видимо във всяка дреха. Подходът ѝ към модата не само е стилен, но и екологично осъзнат, придавайки нов живот на забравени платове и материи от български складове и цехове. Страхотно е да видиш, че на модния подиум манифестират и такива модели.“

Друг дизайнер, който заслужава аплодисменти е Албена Александрова от “Рошавата гарга“, удостоена неслучайно с приза „Уникална мода“. Тя представи едно съвсем различно измерение на модата, вплитайки български традиции във визията си. Нейната колекция не само улавя красотата на сукмана и веревните детайли от българските фолклорни костюми, но и символиката им в българската култура, съчетавайки традиция с модерност.

Ето какво споделя Албена Александрова: „Вдъхновена съм от сукманената женска дреха (късоклинестия вариант на сукмана) с веревни парчета, главно в полите, спускащи се от талията, както и ивическата вертикална украса, характерна за родопската носия, елементи които са символно вплетени чрез различните посоки на бяло-черното райе, което носи усещане за модерност. В дълбокото дъно на панталоните пък може да се разпознае модела на чернодрешната мъжка носия през Възраждането. Колкото повече дипли е имал потура, толкова по-висок е бил социалния статус на притежателя му.“

„Признавам, че съм впечатлена от фантазията и креативността на дизайнерката – споделя Пепа Велева. Работата ѝ е в унисон с проект, по който работим в момента: ECHO Academies, в който българското културно наследство служи за вдъхновение на млади модни дизайнери. Благодаря на проф.Любомир Стойков, че намери смисъл да включи в официалната вечер и видео от събитието ни в гр.Смолян с проектите на 10 млади дизайнери от България и Европа. Видео материалът бе показан на стената, редом с партньорите и спонсорите, и така нашите участници бяха част от тази изключително важна за модния бранш церемония.“

Не можем да не изкажем възхищението си към проф. Любомир Стойков, който вече 30 години успява да организира церемонията по награждаването без компромис и с изключително голяма любов. Академията за мода е институция, значима не само за България и българските дизайнери. Тя прави възможно дизайнерите ни да се развиват, да бъдат забелязвани и смело да застават до световните имена в модата.

Академията за мода отбелязва 30 години от своето създаване, а наградите “Златна игла” са символ на превъзходство в индустрията. Надяваме се, че в бъдеще ще видим още модни тенденции, които се вдъхновяват от културното наследство, съчетани със запазената естетика и отговорност към устойчивостта. Таз годишния фестивал на модата показа магията, която модната индустрия може да създаде, запазвайки при това нашите ценности и наследство.

Фото:

1/. Академия за мода / Петър Станев

2/. Академия за мода / Антон Марков

3/. Академия за мода / Петър Станев

4/. Фондация “Опън Спейс”