Изкуство за социална промяна и какво следва?

На финала сме на един проект, който много искахме, изстрадахме и развихме заедно.

“Спомням си м.май 2015 когато посрещайки колегите от Танзания и Уганда на летището в София, трябваше да обяснявам на емигрантската служба какво точно ще правим с тези хора. – споделя Пепа от екипа на Фондация “Опън Спейс”. Дълъг път изминахме заедно, от първата среща в Полша през 2012 г. та до сега. Планирахме заедно, работихме с младежите около нас, гостувахме на колегите в техните офиси и споделяхме както успехите така и предизвикателствата, с които трябва всеки от нас да се справи. Обсъждахме и коригирахме програмата си така, че всеки да бъде включен, всеки да има принос, но най-вече как младите хора около нас да търсят и споделят корените и наследството си, но и да имат чувствителност към посланията които предаваме на своята публика.

Последната среща в Танзания бе онази бясна емоция, която изригна наблюдавайки местните културни традиции, но заедно с тях и крещящата нуждата от подобряване на условията за развитие и образование. През 18-те месеца научихме много – един за друг, за ограниченията и трудностите, но и как можем да си помагаме. На финалната конференция видяхме учители, младежи и техните родители, които търсят и искат знания. Любопитни са, но и активно търсещи как всичко научено може да се прилага в техния контекст и в техните условия.

Предстоят 2 големи форума в Танзания – Международна конференция по Етнология в Дар Ес Салем и после фестивалът за традиционен африкански фолклор, който партньорите ни от Chamwino art center домакинстват и организират. Има с какво да сме им помогнали (нови модели за работа с доброволци и местни сътрудници, с медии, с партньори), силно вярваме в успеха на събитията които им предстоят.

Нашия път заедно не спира до тук. Начертахме нови планове. Имаме програма за следващите 2 години. Ще се работи за привличане на нови сътрудници, тяхното обучение и въвеждане в практика. И смисълът от всичко това е, че наистина всеки един учи един, и постоянно откриваме ресурси и подкрепа за развитие.

Повече информация за проекта, моделът за работа и полезни ресурси за младежките работни на сайта ни:

www.artsforsocialchange.com и в книгата (изтегли тук)

Проектът се реализира по програма “Еразъм+” на ЕС, КА2 – развитие капацитета в областта на младежта, в партньорство на: Open Space Foundation (Bulgaria), Mine Vaganty NGO (Italy), Chamwino Art center (Tanzania) и In Movement: Art for social change (Uganda)