#Jaén, Испания – място за почивка по дългия път #CaravanRoute

Днес поемаме към Jaen, Испания,

където ни посреща Илияна – друг наш доброволец. 

    ↑    IG photo: @viajar_mundo_autentico (Instagram)

#Jaén – смята се че името произлиза от арабската дума, описваща място за почивка намиращо се на  #CaravanRoute.

 

Здравейте, казвам се Илияна Йорданова и преди около 3 месеца и половина започна моето доброволчество в Хаен, Испания.

Хаен? Да, и аз преди не бях чувала за това толкова колоритно, облечено с легенди, истории и традиции, силно крепени и съхранявани от векове, място, някак си ,,скътано“ в ширините на Южна Испания.

През тези месеци влязох в обувките на репортер-изследовател на ОSF, по проекта ,,Европейското културно наследство ни обединява“ и изследвах празниците, храната, вярата, изкуството, домовете и специфичния за този край андалус. Всяко проучване си е едно отделно преживяване, към което имам удоволствието да се пренеса повторно с писането на всяка статия, с преглеждането на всяка снимка или видео… Освен целия куп от нови умения, които придобивам посредством доброволчеството, правя и малки стъпки в утвърждаването на идентичността на града като притежател на богато културно нематериално наследство.

Създаването за първи път на уеб съдържание изцяло на английски относно Хаен е възможност, която чрез проекта ,,ECHU” мога да превърна във факт. Това е и възможност, която още повече мотивира работата ми тук.” 

Материалите, които Илиана събира и дигитализира в процеса на работата си в Хаен, ще можете да видите много скоро на сайта: www.inheritedculture.com 

 

Друг интересен факт, който Илиана сподели с нас е наблюдението й, че местните млади хора почти непознават културното наследство на региона. Мечтая миг по-скоро да емигрират към столицата Мадрид или в друга европейска дестинация, с надежда за по-вълнуващ живот и професионална реализация. Проблем, който регистрираме и в много други градове в Европа, междувпрочем. Мисията на Илиана в Испания, както и проекта ни “Европейското културно наследство ни обединява” е от една страна да дигитализираме интересни факти и традиции, но и да представим приноса на всяка една култура и колорита на отделни кътчета в Европа в развитието ни като човечество. Да го видим и опознаем през очите на изследователи по темата, а заедно с това и да събудим апетита за пътешествия до даденото място, да вкусиш храната, да опиташ аромати, музика и танци… и всичко, което хората са развивали и пазили през годините.

Проектът се реализира с подкрепата на програма “Европейски корпус за солидарност” на ЕС.