От живота на един доброволец в България

Как отпразнувахме ‘Carnеvale’в София…

разказва доброволката ни Maria Concepcion Fernandez Celorio от Испания:

Италианският карнавал ‘Carnevale’ е зимен фестивал, честван с паради, балове с маски, забавления, музика и партита. ‘Carnevale’ е италианска дума, която произхожда от латинската дума ‘carne’ – месо и ‘vale’- сбогом, съответстваща на английската дума „карнавал”. ‘Carnevale’ е традиционен християнски празник, който отбелязва началото на постите, 40-дневния период преди Великден, през който не се яде месо.

Този карнавал се празнува както в Италия, така и на много други места по света, 40 дни преди Великден.

Карнавалът има езически корени и както често се случва с този тип фестивали, той е адаптиран така, че да може да бъде част от католическите ритуали. Въпреки че се празнува един ден, във Венеция и на някои други места в Италия, той започва няколко седмици по-рано.

Маските са много важна част от карнавала и Венеция е едно от най-подходящите места за традиционни карнавални маски. Карнавалните маски се продават целогодишно и могат да бъдат намерени в много магазини във Венеция, като има и евтини, и скъпи маски. Едно от удоволствията, разхождайки се по улиците на Венеция, е възможността да бъдат разгледани разнообразните карнавални маски по витрините на магазините. Освен това, хората носят най-различни карнавални костюми както вкъщи, така и навън.

Аз съм доброволец в организацията ‘Open Space’ по програма EVS и Erasmus+. Другите участници в програмата са две момичета от Италия, които предложиха да отпразнуваме карнавала по тяхната италианска традиция. Поканихме и наши приятели от друга организация да бъдат част от празненството. Една седмица по-рано направихме работно ателие за изработване на маски от папиемаше. Хората имаха възможност да си направят маски по свой собствен начин. Някои от тях си направиха маски на животни, а други – традиционни италиански маски.

Празненството беше на 04 март в офиса на нашата организация. Преди това други приятели от Италия бяха направили два вида традиционни италиански сладки.

Първите бяха ‘Frappe’ – chiacchiere, bugie, cenci, guanti, са само малка част от имената на този пържен сладкиш. Съставките и методът на приготвяне са винаги едни и същи: брашно, масло, захар и растителна мазнина за пържене; изглеждат като малки пухкави бисквитки, но имат леката ронлива консистенция на бутер тесто. Имат цвят на мед и се поднасят поръсени с пудра захар.

Вторият сладкиш беше ‘Castagnole’- традиционно карнавално ястие. Основните съставки на ‘Castagnole’ са яйца, захар, брашно и масло. Оформят се малки топчета, които се поднасят с пудра захар. Някои италианци обичат да напълват топчетата с шоколад, мед и бадеми.

На това събитие отпразнувахме и рождения ден на моята съквартирантка. Беше много специална вечер, която беше изпълнена с забавление и хубави моменти.

Празнуването на ‘Carnevale’ и рожденния ден – всъщност 20 годиншнина, малък юбилей, на Chiara от Италия е част от живота на доброволците, участващи в проект по програма “Еразъм+” на ЕС, КД1 – Мобилност на граждани, проект “Изкуство в публична среда”