Младежки обмен “Изкуство за социална промяна”

На финала сме на 10 изключително емоционални дни!

Кой сме ние: младежи и младежки лидери от България, Уганда, Танзания и Италия или БУТИ – както работно нарекохме групата, от първите букви на имената на страните ни.

Целта на срещата е: младежки работници да приложат на практика интензивна програма за неформално обучение, а младежи на възраст 13 – 16 години да опитат да общуват и провокират себе си чрез артистични практики. В групата можете да откриете невероятни таланти:

  • певци, танцьори, свирещи на китари, нгони (Танзанийски ударни инструменти), художници, графици, бъдещи писатели и актьори

Предизвикателствата, които младежите обаче посрещаха бяха няколко:

  • Как чрез изкуствата могат да предизвикат промяна у хората? Какви послания и как да предадем?
  • Как да общуваме и да се разберем без да имаме общ език за комуникация?
  • Да преодолееше собствените си граници – опитвайки се да импровизираш в изкуство, което “не е твоето”?

Повярвайте, предизвикателствата бяха неимоверни! Дори среща със снега за първи път (за младите хора от Танзания и Уганда), много различната българска храна и за финал – бомбен атентат на летището в Брюксел (след който не е ясно как ще се прибере групата от Уганда)? НОВО, ИНТЕРЕСНО, ДРАМАТИЧНО!

Очаквайте скоро и документиалния филм по темата. А сега завършваме със снимка от личните и смешни сертификати, които младежите направиха за всеки един. За всеки участник се вписва лично, уникално качество или предизвикателство, което младия човек е проедолял в рамките на обмена. Но освен (понякога) смешни, сертификатите им са удивително точни и искрени. Поздрвления към инициативната група за прекрасните попадения!

Срещата в Банкя (България) се реализира с гостоприемството на хотел “Жеравна”, с финансовата подкрепа на ЕС, по програма “Еразъм +”, КА2: Развитие капацитета на работещите в областта на младежта.