“Видео лаборатория” ни разхожда из дебрите на филмите

           Видео лаборатория – част първа

           Изтърколиха се два месеца от началото на “Видео-лабораторията”, която провеждаме в център МИР, кв.Факултета в София.
Пандемията обхванала толкова драматично живота ни, се отрази и на курса ни. За съжаление участниците това лято са само 14, но пък са най-мотивираните и горещо отдадени на темата.
С режисьорката Моника Угренова младежите анализират филмови шедьоври както и видеа, публикувани в социалните канали: Facebook, YouTube и Tik-Tok. Разходка през сюжетната линия, развитието на героя, преминавайки през различни предизвикателства, завръщането в реалността, но вече с променени сили и способности са ключовите моменти в теоретичната работа от курса.
Моника определено има таланта да провокира разговори и с всеки следващ филм дискусиите стават все по-сериозни и задълбочени. Участниците определено имате нужда да споделят емоциите и възприетото. Да потърсят заедно отговори на въпроси, както и да проверят собствените си граници.
Курсът протича според правилата за спазване на хигиена и избягване на струпване на много хора на едно място. Въпреки маските, усмивките и сълзите пробиват материала, понякога те хващат за гушата, а филмите които Моника им е подбрала си заслужават вниманието.
В следващите 3 месеца групата ще продължи да работи с Алберто Реджиери от Италия. Предстоят практически занятия и усвояване на магията на снимане с телефон и камера. Участниците сами ще правят сценарии, ще влизат в роли, ще режисират и монтират материал. А ние очакваме техните продукции, за да надникнем в техните души, или поне да видим света през техните очи.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община – програма Култура