“Тайната на изкуствата” младежки обмен в Турция

Днес групата български младежи от гр.Смолян и гр.София се завърнаха от младежки обмен в Амазия, Турция.

8 дни участниците ни бяха в компанията на свои връстници от Турция, Италия, Латвия и Украйна,  с които изпробваха различни арт техники: изработка на кукли, музикален ритъм, работа с вълна, рисуване върху тениска, изработка на хвърчила и театър. Една от девойките от България успя да впечатли с талантите си да рисува и да научи останалите да правят аксесоари от вълна – техника използвана в древността в найния роден край. В края на обмена се появи идея за продължение, което този път да се случи в гр.Смолян и с домакинството на Гимназията по приложни изкуства.

Интересното в обмена бе участието на младежи с обучителни затруднения и силната подкрепа, която останалите участници им оказваха. Срамежливи и много плахи в началото, стъпка по стъпка те намирах път един към друг. Любопитно откриваха силните си страни и качества, вместо да се фокусират върху слабостите и дефицитите.

Домакини по проекта са младежката неформална група “Grupdinamik”, които демонстрираха лидерски качества, таланти и гостоприемство в изобилие.

Част от програмата бе среща с кмета на града – Mehmet SARI, който ни посрещна в заседателната зала на общинските съветници. Разказа за своите учениченически години и представи един от своите учители, който и днес продължава да е негов съветник. 

Две училища ни впечатлиха особено много: ACI licei, с обучение от детската градина до завършване на гимназиална степен, и центърът за работа с талантливи младежи Amasya Şehit Ferhat Unelli Bilim ve Sanat Merkez. Тайничко си помечтахме и в България да има подобни центрове, в които работата  с изкуствата и науките да се случва с удоволствие и с подходящо оборудване, средата и обкръжението да помагат и да стимулират да се развиваш и да искаш да си още по-добър и по-можещ.