Удължен е срокът за кандидатсване за Арт резиденцията в Гърция – 25 април

Фондация “Опън Спейс”  търси един (1) артист от България  и работещ в областта на живописта, скулптура, графичен дизайн, моден дизайн и занаяти, да участват в следващата резиденция по проекта ECHO II: Traditions in Transition

АРТ  РЕЗИДЕНЦИЯ в  Spetses Island (Greece)

1- 30 юни 2021 г.

Избраният артист ще бъде част от четиричленен екип от творци (идващи от Гърция, България, Унгария и Северна Македония) и в диалог с местната общност ще създава произведения на изкуството, вдъхновен от традицията и връзката на местната общност Спецес с морето.

Спецес е малък остров, разположен в Гърцкия залив Арголида. От елинистическата ера до наши дни той, а и живота на хората там са естествено и непрекъснато свързани с морето. През третото хилядолетие пр. Н. Е. естествените пристанища на острова служат като убежище за кораби, превозващи стоки от и до Арголидския залив. През XV век, по време на венецианското управление, той е бил разположен на основен търговски път за подправки. През 18 век, по време на османското владичество, търговското мореплаване процъфтява с пълна сила под руски флаг. По-късно търговският морски флот участва в ръководени от Русия бунтове и оглавява гръцката война за независимост. От края на 18-ти век корабостроенето на дървени съдове непрекъснато нараства и през 1868 г. Спецес е вторият по големина корабен конструктор в Гърция. През 20-ти век винаги е имало търговска дейност с близките острови, крайбрежни градове и села. В съвременната ера морето и неговото използване винаги са на преден план. Традиционно строителство и ремонт на кораби все още се практикува, рибарите пътуват за открито море, за да се прехранват, професионалистите в туристическата индустрия използват морето и бреговете в своите дейности. По един или друг начин, с течение на времето, винаги има връзка между морето и живота на общността на Спетсиот. Въпреки промените през годините, морето е вездесъщо в историята на острова и решително определя и предефинира идентичността на групата тук.

Изисквания

Артистите трябва да вземат предвид следните изисквания по отношение на произведенията на изкуството, които се очаква да бъдат създадат:

 • Картини: една голяма мащабна картина (мин. 100 × 100 см) или поредица от картини, по-малки от дадените размери (минимум две парчета).
 • Скулптура и занаяти: една мащабна скулптура или инсталация (мин. 100x40x40 см) или поредица от скулптури и предмети, по-малки от дадените размери (мин. две части).
 • Графичен дизайн: най-малко пълен набор от произведения на изкуството.
 • Моден дизайн: колекция от 12 парчета (комбинация от илюстрации и изработени тоалети).

Политика за отворен достъп

Дигитални копия на произведенията на изкуството ще бъдат публикувани като дигитална изложба на сайта на проекта ECHO II под Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0) лиценз, позволяващ повторното им използване и ремиксиране за всякакви цели съгласно условията на лиценза.

Метаданните, т.е. информацията, представяща произведенията на изкуството (заглавие и вид на произведението, име на художника, художествена техника, концептуализация и др.), когато бъдат публикувани в дигиталната изложба ECHO II, ще бъдат посветени на Public Domain, което позволява повторното им използване за всякакви цели без условия. За повече информация относно публичния домейн, моля, вижте  CC0 1.0 Universal deed.

Екипът на проекта избра тази конкретна политика за отворен достъп, за да могат произведенията на изкуството и техните метаданни да се използват повторно от обществеността за образователни, изследователски и други творчески цели. Проектът ECHO II се финансира от бюджетът на Европейския съюз, т.е. от средства идащи от европейските граждани (чрез данъчно облагане), и в тази връзка проектът предлага възможност на гражданите да се възползват от творческите резултати на ECHO II, по време и след проекта.

 

Предимства на политиката за отворен достъп за участващите художници 

 • CC лицензите ви помагат да запазите авторските си права, докато каните определени потребители да видят вашето произведение – „някои права запазени“.
 • CC осигурява глобално признание. Все по-често създателите в дигиталната среда разпознават концепцията за CC и иконографията, като лесно идентифицират конкретните повторни употреби, които тя позволява. Платформите за споделяне на съдържание (като Flickr и Vimeo) използват CC лицензиране в процеса на качване, докато сайтовете за търсене (като Google) са създали търсачки, специфични за CC.
 • CC има международно приложение. Най-новата версия на лицензите Creative Commons (4.0) е специално проектирана да бъде глобална в приложението си и да може да бъде изпълнявана със същия ефект във всяка юрисдикция.
 • CC лицензите са лесни за разбиране както от създателите, така и от потребителите. Всеки лиценз има свой собствен лицензен бутон, който може да бъде прикачен към съдържание, за да покаже, че е лицензиран от CC и при какви условия. Чрез щракване върху този бутон потребителят се отвежда до „Лицензен документ“, който предоставя резюме на с обозначение на това, което потребителят може да направи с това лицензирано съдържание. Оттам те могат да получат пълния правен код на лиценза, ако искат да научат повече и подробно.
 • CC материалът е лесен за намиране, осигурявайки по-голяма видимост и повече сътрудничество. Понастоящем Google и редица други търсачки позволяват на хората да търсят специално лицензирани за CC материали, както и уеб браузърът Mozilla Firefox. Също така много платформи за споделяне на съдържание (като Flickr и Vimeo) позволяват на потребителите да търсят или организират съдържание въз основа на лицензионните условия на CC. Това означава, че ако някой иска да намери, използва повторно и ремиксира произведения на изкуството във връзка с избраните традиции на проекта ECHO II, вашите произведения могат да бъдат сред първите намерени и да получат видимост. Получавайки видимост, шансовете ви да станете известни и да привлечете повече сътрудничества и финансиране се увеличават.

Приемайки политиката за отворен достъп на проекта ECHO II, вие също приемате причините, поради които екипът ни е решил да дигитализира произведенията на изкуството и да ги публикува в дигиталната изложба под лиценза CC BY-SA 4.0. Това означава, че сте социално отговорен творец.

CC лицензи не могат да бъдат отнети. Веднага след като произведението с авторски права и / или неговото цифрово копие бъде публикувано под лиценз за CC, то е и ще остане отворено завинаги. Лицензът за CC може да бъде променен само когато дадено културно произведение е значително преработено и променено (например в случай на преработено издание на книга). Но първоначалният лиценз за първоначалното произведение, както и всички повторни употреби въз основа на този първоначален лиценз ще останат валидни. Вдъхновителите на лицензи за CC включиха тази разпоредба в своите правни актове, за да гарантират отвореността на културните произведения за по-нататъшното развитие на знанието и културата и съответно за по-нататъшното развитие на икономиката и благосъстоянието на обществото. Прилагайки CC лицензи към вашите културни произведения, вие не само увеличавате шансовете те да станат по-видими и популярни, но също така допринасяте за отвореното движение, неговата визия, мисия и цели.

Никой не може напълно да контролира повторното използване и ремикси на съдържанието, след като бъде публикувано онлайн, независимо дали е лицензирано от CC или не. Във всеки случай екипът ни ще повиши осведомеността относно добрите практики във връзка с повторното използване и ремиксите на лицензирано от CC културно съдържание, като организира работни срещи на GLAM Hack и други събития в контекста на проекта и извън него.

Приложения

Творците, които желаят да участват в художествената резиденция, са поканени да попълнят този формуляр за кандидатстване (към който трябва да прикачат кратка биография и портфолио). Срок за кандидатстване до 25 април 2021 г. Процесът на подбор ще завърши до 30 април 2021 г. Всички кандидати ще бъдат уведомени за резултатите по имейл. Изборът ще се извърши от работния екип на ECHO II въз основа на: 

 • типът, концепцията и идентичността на предишните произведения на художниците (портфолио или / и онлайн хипервръзки),
 • причините, които мотивират артистите да участват в резиденцията. 

COVID-19 

Работният екип на ECHO II следи отблизо ситуацията и ще предприеме всички необходими мерки за защита на участващите артисти, служителите и местните общности срещу разпространението на COVID-19. В случай, че резиденциите трябва да бъдат отложени и реализирани на различни дати, избраните творци запазват позициите си и ще бъдат своевременно уведомени за всички промени, които ще трябва да бъдат направени. В случай, че артистът не може да участва в резиденцията поради промяна на датите, ще му/й бъде предложена възможност да участва в една от следващите резиденции, които ще бъдат приложени в рамките на проекта (вижте по-долу: „Повече информация“) . В случай че художникът откаже участието си поради други причини, той / тя не поддържа позицията и ако желае да участва в крайната предстояща резиденция, е длъжен да следва процеса на кандидатстване, както ще бъде описано в следващите покани.

Повече информация

За повече информация относно проекта ECHO II можете да се свържете с Пепа Пенева  (pepa_p@openspacebg.com).

ECHO II се изпълнява от Open Space Foundation, в сътрудничество с организации с нестопанска цел Inter Alia,  Sfera International, Pro Progressione и Balkan Beyond Borders, и със съдействието на PostScriptumкомпания, която отговаря за дигиталната стратегия на проекта.

In the context of ECHO II, the partnership will organise four (4) art residencies in total.  The last art residency will be in Spetses Island (Greece), based on the local traditions inspired by the sea. The last open call for artists and the exact dates of the final art residency will be announced during 2021.

В контекста на ECHO II партньорството ще организира общо пет (5) арт резиденции. Последните 2 резиденция ще бъдат на остров Спецес (Гърция) и в гр.Смолян (България). Следващите отворени покани за артисти и точните дати на окончателната резиденция ще бъдат обявени скоро.

#ECHOII #TraditionsInTransition #EuropeForCulture

ECHO II се съфинансира по програта “Творческа Европа” на ЕС и програма “Култура” на Столична община

Партньори по проекта: