Директно от Танзания: 11 Cigogo фестивал и българското участие в него

В Танзания от 26 до 29 юли се проведе 11-то издание на фестивал за традиционна музика “Cigogo”. 

В екипа на организаторите тази година имаше и две момичета от България: Моника Угренова и Мария Никифорова, които са в Танзания от началото на м.май и помагат в подготовката и рекламата на събитията.

Фестивалът е един от най-мащабните събития в страната и събира над 7000 участници, представящи традиционни музикални и танцови практики, които след години вероятно ще са изчезнали. Идеята на д-р Кедмон Мапана, идеиния генератор и “моторът” на фестивала е от една страна културното наследство на Танзания да бъде опознато и съхранено за поколенията, а от друга страна да бъде представено на света. Фестивалът успява да мобилизира целия наличен ресурс в Chamwino – квартал на столицата Додома, и да посрещне гости от различни континенти и многобройните участници.

От 2012 година макар и дистанционно, следим развитието на фестивала. Щастливи сме, че допринасяме за развитие на екипа му.  Посрещнахме в България и работихме с 6-ма младежи по Европейска доброволческа служба, 3-ма от тях в моменат са активно ангажирани в подготовката на фестивала. Други 4-ма от екипа бяха участници в обучения, провели се в рамките на съместните ни проекти с органзиацията им – Chamwino Arts Center.

В изданието тази година помагаха и две наши доброволки и с голяма гордост споделяме техния принос. Задачите на момичетата включваха курс по компютърсна грамотност за начинаещи, курс за работа в социалните мрежи за екипа на фестивала и орагнизиране на рекламата на предсточюото издание, пътувания с екипа до малки населени места из Танзания за среща с изпълнители и селекцията им за участие във фестивала.

Освен това:

Моника организира клуб по актьорско майсторство, с който подготви спектакъл. Високо оценен като сценография и актьорска игра, спектакълът им бе избран да открие тазгодишното издание на фестивала:

https://web.facebook.com/monika.kalpakova/videos/10214649404248379/

Другата ни доброволка от Българиа – Мария, води часове по рисуване с местни деца и преди началото на фестивала направи цветна декорация на стената на офиса им в Chamwino:

  

Предстои да видим и други произведения (стени и плакати) направени в клуба й. Дерзайте момичета! Продължавайте да помагате и вдъхновявате. Света става по-различен и прекрасен когато сме заедно, помагаме си и работим рамо до рамо.

Кадри от фестивала можете да видите на снимките по-долу или да посетите страницата на организаторите:

https://web.facebook.com/profile.php?id=100009048052740

http://www.chamwinoarts.org

Участието на доброволицте от България в Танзания се случва по проект “F.I.R.E. – From Idea to Reality & Execution” финанисран от Европейската програма “Еразъм+”, Ключова дейност 2: Развитие на капацитета в областта на младежта