На фокус: Стефан Станев

Днес ще ви представим Стефан.

Запознахме се с него в първия сезон на програмата ни „Алтернативи за свободното време“, в която млади хора могат да кандидстват и да получат финансова и логистична подкрепа за идеята си и да я реализират.

В далечната вече 2014 г. Стефан работи по проекта си български символи да бъдат представени върху калканите на блокове в кварталите на София и така да ги превърнем в нещо красиво и цветно. Проектът му вече обхвана 4 квартала на София и в резултат са нарисувани 8 стени с шевици, самодиви, кукери, азбуката (тук можете да ги видите). Работата продължава, и привлича все повече симпатизанти и одобрение. През лятото на 2019 г. след интервенцията ни в кв.Обеля, София, жители на квартала предложиха да се събере фонд и да се продължи рисуването и на други стени.

Днес обаче искаме да ви разкажем какво още прави Стефан. С какво се занимава 5 години по-късно.

Стефан е един от съдружниците в Китайско-българска туристическа агенция, която работи за представяне на България на Китайския пазар. Освен предлаганите туристически услуги и организираните посещения на китайски туристи, агенцията им помага на младежи от Китай да кандидатсват в български университети и след приемането им да се обучават в страната ни, им съдействат за издаване на виза, за подготовка на пътуването, а като пристигнат – и да се адаптират към средата. Повярвайте, никак не е лесно! Документите и особено сроковете за издаването им понякога правят записването в българския ВУЗ – мисия невъзможна. А ако все пак успеят да пристигнат, студентите трябва да научат български език, за което Стефан и партньорът му Feng Wang се ангажират и емоционално. Самият Feng Wang е завършил в България. Има магистратура по икономика, и говори български език. Приел е за своя мисия да помага на новите студенти да научат езика ни и да опознаят България, така както той самият е развил добри чувства и отношения тук.

Ноември миналата година организираха в хотел „Балкан“ София форум, на който срещнаха близо 90 български и китайски бизнесмени в търсене на възможни бизнес взаимодействия. Като това е само началото на икономическите форуми, които планират.

И понеже опознаването минава и през културата на 14 януари двамата младежи ни срещнаха с прекрасни музиканти от Китай: Ли Джъхуй и неговата група. Концерът в НДК събра над 1000 човека публика. Благодарение на модерните технологии – новата видео стена в зала 3 на НДК видео записи ни разхождаха из различни места в Китай и събудиха апетит за пътуване и опознаване на красите кътчета на тази необятна страна. Музикантите комбинираха традициаонна китайска музика с класика, джаз и рок ритъм. Концертът продължи почти 2 часа, като огромен брой от публиката правеше видеа и ги споделяше директно в социалните мрежи. София наистина има нужда от подобни събития. Съвременните музиканти и техния талант бе представен в София с подкрепата на Департамент за култура на провинция Хъбей.

Публикувахте от Pepa Peneva в Вторник, 14 януари 2020 г.

 

За нашия екип бе удоволствие да помогнем в организацията на събитието. Музиката има потенциала изключително бързо и безусловно да събаря граници. Да бъдем част от това събитие бе привилегия за нас! Очакваме следващи подобни събития.